S-au implinit 50 de ani de la primul circuit integrat

Primul circuit integrat construit de Jack KilbyVineri, Texas Instruments a comemorat aniversarea a 50 de ani de la inventarea circuitului integrat prin infintarea laboratorului Kilby, in memoria inventatorului Jack Kilby, castigator al premiului Nobel.

Primul circuit integrat a fost construit in 1958 de Kilby care era angajat al Texas Instruments; circuitul era foarte rudimentar, constand dintr-un strat de germaniu(aria de integrare) fixat pe o placa de sticla  cu lipici si un tranzistor, componentele fiind legate intre ele cu fire de cupru. Momentul in care Kilby a pus dispozitivul sub tensiune si a fost observata unda continua pe osciloscop a fost momentul in care s-a nascut circuitul integrat.

Kilby a fost co-inventator al calculatorului electronicJack Kilby a castigat de-a lungul vietii 3 mari importante medalii pentru realizarile sale; premiul Nobel, premiul national pentru stiinta si premiul national pentru tehnologie. A realizat peste 60 de patente. A fost co-inventator al primul calculator electronic care a fost contruit prima data in 1967.

Jack Kilby a murit in 2005 la varsta de 81 de ani.


No Responses to “S-au implinit 50 de ani de la primul circuit integrat”

Post a Comment