Votul electronic

Domnul Adrian Nastase se intreaba daca ar fi o idee buna votul prin corespondenta, daca printr-un astfel de vot s-ar diminua frauda sau absenteismul si gaseste si o sursa de inspiratie, modelul american.
D-l Nastase considera ca intr-un sistem deficitar ca al nostru, in care tentatiile de fraudare sunt foarte mari si posibilitatile de fraudare sunt relativ la indemana, a introduce votul prin corespondenta ar fi o greseala si nu ar compensa prin avatajul prezentei marite la vot.
As fi de acord daca ne-am referi strict la corespondenta postala. Totusi, in state, si asa as vedea lucruile si la noi, se pune accentul pe corespondenta electronica, iar acest tip de corespondenta d-l Nastase a uitat sa-l mentioneze. Votul electronic de acasa ar fi foarte greu de fraudat si mai ales usor de depistat daca sistemul intreg este gandit bine. In state, la alegerile din 2004, a fost folosit un astfel de sistem, in paralel cu cel clasic (vot la urne) si nu a existat un singur caz de fraudare prin internet, fata de plangerile si scandalurile din sectiile de votare. Si au fost multi americani care au votat electronic.
Avantajele votului electronic sunt numeroase: diminuarea absenteismului, reducerea riscurilor legata de fraudare, o mai buna reprezentare a electoratului (categoria de varsta 25-40 ani ar fi targetul votului electronic, ori se stie ca aceasta categorie nu se omoara sa vina la vot), costuri mult reduse, numerotarea voturilor este in timp real, poll exituri precise, etc.
Dar exista si dezavantaje, majore in cazul Romaniei: implementarea unui astfel de sistem este costisitoare si cel mai important, cultura internet in Romania este foarte scazuta.


No Responses to “Votul electronic”

Post a Comment