Planul de redresare financiara respins de senatul american

Camera reprezentantilor a respins planul de 700 miliarde de dolari al Casei Albe de a cumpara datoriile bancilor americane. Wall Street a reactionat pe masura depreciindu-se cu 4% in cateva ore.
Partea nasoala este ca panica ia locul ratiunii in astfel de momente.
Daca sistemul financiar american intra in colaps, chiar si numai pentru o scurta perioada, consecintele pot fi devastatoare pe plan mondial pe termen lung.
Primii care vor da chics dupa colapsul bancilor vor fi creditorii si fondurile de investitii. Pentru a supravietuii fondurile americane se vor retrage in primul rand din tarile emergente. Investitiile vor scade.
Europa va urma trendul fiind legata simbiotic de capitalul american. La fel va pati China si restul Asiei care sunt strans legate de piata de desfacere europeana si americana.
In Romania ritmul cresterii economice va incetinii, probabil nu vom avea recesiune, dar vor exista sectoare care vor fi cu minus. Piata imobiliara se va prabusi, dezvoltatorii se vor retrage sau isi vor conserva santierele. Statul va gasi din ce in ce mai greu sa se imprumute, iar daca o va face, o va face foarte scump.
Singura veste buna in tot acest scenariu este pentru ecologisti…consumul de hidrocarburi va scade mult.


No Responses to “Planul de redresare financiara respins de senatul american”

Post a Comment