Care sunt elementele care vor conta pentru succesul unui blog?

Intreaba bobbyvoicu.ro, iar intrebarea se adreseaza blogerilor romani care vor sa-si faca o opinie cu privire la viitorul blogosferei romanesti in urmatorii ani.

O sa incerc si eu sa imi formulez o parere, desi subiectul ar putea la fel de bine sa fie un proiect de dizertatie pe teme de media. Dar sa fiu la obiect…
Cred, si aici am si ceva experienta in observarea ‘trendurilor’, tendintelor, aplicabila nu numai acestei forme de manifestare media, blogging, ca Romania urmeaza aceleasi tendinte ca si verii mai cu experienta din vest, doar ca suntem decalati cu 2-3 ani, si anume tendinta de polarizare pe categorii de continut.
Imi amintesc cum acum 5 ani de zile am descoperit gizmodo.com ca sursa de stiri/zvonuri in domeniul tehnic.
In acel moment exista un singur om care se ocupa de acest blog si scria din placere.
In acest moment gizmodo.com are contributori angajati care publica continut. Si mai vorbim de cel putin 100 de articole in 24 de ore, stiri confirmate si zvonuri bine scrise bazate pe surse, relatii, si cel mai important in larga majoritate zvonurile s-au dovedit surse sigure de informare, si spun asta mai mult ca sa dovedesc cum credibilitatea este o cale a succesului.
Gizmodo este un exemplu de blog dedicat unui anumit segment de internauti.
Iar acest ‘trend’ cred ca va fi urmat si de blogosfera romaneasca, continut dedicat si contributori.
Desigur, blogging-ul, clasic ca sa zic asa, nu va dispare. Oamenii vor continua sa-si expuna ideile, opiniile in continuare, dar acest tip de blogging va deveni sursa de informatii pentru blogurile dedicate unui continut profesionist si veridic. VIP-urile isi vor avea propriile bloguri, probabil mai toti oamenii politici la fel (la urma urmei bloggingul pentru un om politic poate deveni o sursa de castig electoral cel putin pana la maturizarea internautului care inca crede in ignoranta lui ca blogul reprezinta ‘sufletul’ celui care scrie, desi eu o vad mai mult ca pe o forma de relatii cu publicul si strategie de imagine). Ei bine, toti acesti oameni cu un nume, care invariabil vor da si o greutate blogosferei, vor deveni surse de stiri/zvonuri pentru blogerii cu continut orientat.
Ca un rezumat, cred ca in peste 2 ani vom avea cateva bloguri ‘profesioniste’ genul gizmodo, si un numar de bloguri care va tinde sa egaleze numarul internautilor fideli lumii virtuale care vor fi o sursa importana de informatii pentru prima categorie.

PS: cred ca m-am cam repezit cu raspunsul…mai degraba am vrut sa raspund la intrebarea lui bobbyvoicu.ro ‘In ce directie merge blogosfera‘…uff in fine.

Sa raspund pe scurt la intrebarea cu elementele care conteaza/vor conta pentru viitorul unui blog:

  • credibilitatea (si aici cine face blogging trebuie sa gaseasca surse credibile si sa fie rapid…da rapid in sensul de a fi printre primii care-si dau cu parerea despre evenimentele care fac obiectul cutarescu articol)
  • cantitatea (da….cantitatea conteaza, dar trebuie sa existe un echilibru intre cantitate/calitate)
  • calitatea (ma gandesc aici mai mult la a scrie cu cap si coada un articol, introducere – dizertatie – concluzii)
  • obiectivitatea (cred ca se aplica aici aceleasi principii ca la jurnalisti…asta daca vrei sa fii credibil)
No Responses to “Care sunt elementele care vor conta pentru succesul unui blog?”

Post a Comment