Poate Europa sa-si salveze euro?

Euro este vazuta ca o moneda de refugiu pentru investitori in aceste momente, un colac de salvare. Dar chiar prezinta siguranta euro?
Ce s-ar putea intampla daca in zona euro, bancile mari, transnationale, ar fi in dificultate, daca investitorii ar fi nevoiti sa vanda euro si sa cumpere dolari pentru a-si salva pielea? Mai mult ca sigur euro s-ar prabusi si asta pentru ca nu are nimeni cum sa-l salveze. Banca centrala europeana nu este ca FED-ul american, nu poate nationaliza banci, nu poate injecta bani suficienti in sistem pentru simplul motiv ca nu are bani suficienti si nici legislatia necesara.
In concluzie nu poate rezolva o situatie de criza si singura optiune ramasa este ca bancile centrale ale statelor membre sa se descurce.
Problema insa este ca marile banci europene sunt giganti, niste transnationale prea mari pentru a fi salvate de un singur stat. Sa luam de exemplu Deutsche Bank care are active de 2000 de miliarde de euro, adica aproape PIB-ul Germaniei. Daca Deutsche Bank s-ar trezi in pragul falimentului, banca centrala germana nu ar putea s-o salveze…
Situatia nu este chiar roza…este chiar pe muchie. Zicem ca in America bancile au dat credite neperformante?
Ok au dat, dar imprumuturile imobiliare reprezinta aproximativ 20% din valoare. In Europa media este aproape dubla…35%. Poate o sa ziceti ca in Europa accesul la credite a fost mai restrictiv decat in America. Asa este, dar tinand cont ca aceasta criza se va rasfrange si in economiile nationale, puterea de cumparare se va diminua, si mai iei in calcul ca piata imobiliara se prabuseste in toata Europa, astfel incat preturile la locuinte scad, toate astea vor transforma creditele care azi par ok in credite cu risc maxim. Si va fi suficient o singura banca transnationala sa fie in dificultate ca imediat si celelalte sa-i urmeze.
Tot ce poate face BCE in acest moment este sa scada dobanda la euro, pentru a permite populatiei sa-si poata returna creditele, o masura menita a acopere o parte din neperformanta bancilor. Dar dobanda mica inseamna in principiu si un acces mai facil la creditare, adica o alimentare a creditarii neperformante. De aceea bancile nationale vor fi obligate sa restrictioneze accesul la creditare in viitorul imediat, lucru care va fi o piedica pentru investitii.
Clar este ca pentru zona euro urmeaza vremuri grele, iar Romania este un satelit al acestei zone, fiind dependenta in proportie de 70% de euro.


No Responses to “Poate Europa sa-si salveze euro?”

Post a Comment