O modalitate de optimizare a conexiunii internet

Sunt momente cand internetul merge incet sau chiar pica? Sunt aceste momente dese? Ei bine, exista 75% sanse ca aceste latente sa fie cauzate de serverele DNS ale ISP-ului tau. Un provider de internet iti furnizeaza pe langa conexiunea fizica si access la serviciul DNS, responsabil de traducerea numelor de domenii in ip-uri. Fara acest serviciu nu poti naviga pe internet, cel putin nu in sensul clasic.

Problema este insa ca aceste servere DNS se pot bloca sau induc latenta in raspuns ca o modalitate de protectie atunci cand sunt intens interogate.

De aceea este bine sa gasesti niste servere de DNS publice si atentie, sigure din punct de vedere al securitatii, care sa iti ofere independenta de providerul tau de internet. Pentru asta exista opendns.com, un serviciu ‘dns’ gratuit.

Cum functioneaza opendns? In loc de ip-urile serverelor dns ale isp-ului tau vei introduce 208.67.222.222 si 208.67.220.220 care sunt ip-urile opendns. Astfel resolverul tau va interoga opendns, care, la randul lui va interoga serverul dns localizat cat mai aproape de tine din punct de vedere al conexiunii (poate va interoga chiar dns-ul providerului tau) si iti va returna raspunsul. Practic opendns functioneaza ca un proxy dns.

Singurul dezavantaj pe care-l are opendns in Romania este ca se afla in extern si daca iti pica conexiunea externa nu mai poti folosi nici conexiunea interna. De aceea cel mai bine lasati si dns-urile providerului.


One Response to “O modalitate de optimizare a conexiunii internet”
bagatare Posted on October 16, 2008 at 7:39 am

merci. o sa incerc.

Post a Comment