ORDA pregateste bomba

Aflu via zoso.ro si danv.ro ca ORDA au pregatit un proiect de lege prin care, in numele protectiei fonogramistilor din Romania, sa oblige pe cei care publica continut media pe web (muzica, filme si orice altceva intra sub incidenta drepturilor de autor) si care au sub 100.000 de vizualizari pe luna la plata unei taxe de 1000 lei.

Va dati seama printre cei care publica astfel de continut se afla majoritatea blogurilor care folosesc ca surse youtube, trilulilu etc.

Masura ORDA, desi laudabila in intentia ei de a aduce legislatia romaneasca la nivelul tarilor dezvoltate, este execrabil gandita, de fapt proiectul ORDA incalca mai toate conventiile si legile in acest domeniu.

In primul rand se incalca principiul evitarii dublei taxari. De exemplu, postez un videoclip cu Eminem pe blogul meu de pe Youtube. Conform ORDA nu pot face asta decat daca am platit acea taxa. Dar youtube a platit drepturi de autor deja pentru acel videoclip (anual youtube plateste pentru licente si drepturi de autor zeci de milioane de dolari la Warner inca din 2006).

Inteleg daca ORDA s-ar referi strict la publicarea de continut media pe bloguri din surse proprii, adica fisierele cu continut sunt pe serverul propriu si mi-as asuma astfel drepturi in mod abuziv. Dar pentru publicare folosind continutul Youtube nu pot fi eu responsabil de drepturile de autor, pentru ca Youtube este proprietarul continutului si nu eu.

Nu stiu daca trilulilu de exemplu plateste drepturi de autor, dar chiar daca nu plateste, ei sunt responsabili si nu eu care public continutul lor pe blogul meu.


No Responses to “ORDA pregateste bomba”

Post a Comment