Vom fi loviti

Cine-si inchipuie ca suntem feriti de criza financiara, ori este un optimist ori sta pur si simplu prost la economie.
Statele Unite sunt deja, oficial, in recesiune. Zona euro este la un pas…depinde de Germania. Dar putem vorbi de recesiune in Anglia, Franta, Irlanda, Spania, Portugalia, deci mai bine de jumatate din economia zonei euro merge in jos. Luati in calcul ca 80% din economia Romaniei este dependenta de UE si SUA si mai tineti cont si de previziunile (optimiste as zice) conform carora consumul in zonele lovite de recesiune va scade in jur de 15% in 2009 si  obtineti o scadere a exporturilor romanesti de cam 10%.
Ori exporturile romanesti antreneaza cam 30% din productie si deci o scadere in acest segment va duce si la scaderea productiei, implicit o crestere a somajului. Cresterea somajului, la un punct procentual duce la o scadere a consumului cu circa 5%. Ori scaderea consumului trage in jos totul, inclusiv serviciile adica 60% din economia romaneasca.

Norocul Romaniei este dat de inertia dezvoltarii, acele investitii in infrastructura deja angajate care vor da un momentum de un an, dar nu mai mult. Si cum predictiile recente ii dau receiunii minim 2 semestre, putem spune ca suntem undeva pe muchie. Oricum 2009 va fi un an mult mai prost decat 2008, iar in 2010 avem sanse sa intram chiar in recesiune.
No Responses to “Vom fi loviti”

Post a Comment