Aftershock – un cutremur masiv pe falia San Andreas

10:15am, 13 noiembrie 2008, Riverside, Greater Los Angeles Area
Zi insorita, in jur de 26ºC.
5 milioane de oameni sunt deja la munca. Inca 2 milioane de oameni se afla in trafic. 5 milioane de copii sunt deja la scoala.
Totul insa se schimba la 10:16am cand un cutremur 7.8 grade pe scara Richter loveste metropola. Unda de soc se propaga rapid de-a lungul faliei San Andreas generand zeci de mii de cutremure puternice. Este cel mai puternic cutremur din ultimii 300 de ani si dureaza aproximativ 10 minute.
In cele 10 minute scurse se contabilizeaza mii de morti, zeci de mii de raniti, mii de cladiri prabusite, mii de incendii declansate. Intreaga infrastructura este distrusa. Telefoanele nu merg, curentul este taiat, autoritatile sunt depasite de situatie.
Dar ce este mai greu de abia acum urmeaza, deoarece exista ceva mai periculos decat cutremurul in sine si anume anarhia care se instaleaza in suburbii.

Da…ce este mai sus este fictiune, dar foarte probabil a se intampla. Atat de probabila incat guvernul american a lansat o masiva simulare online a ceea ce ar putea sa se intample dupa un astfel de cutremur.
aftershock.net a fost lansat azi, iar californienii sunt rugati sa contribuie la derularea simularilor timp de 3 saptamani. Cine se inscrie va trebuie sa-si dea codul postal si localizarea de azi, 13 noiembrie ora 10. Acesta este momentul cand are loc cutremurul si din acest punct fiecare spune ce face, cum procedeaza, care sunt pasii, etc.
In urma acestor sondaje elaborate vor fi trase anumite concluzii, vor fi facute analize sociologice, o harta a zonelor cu riscuri sociale marite si se vor adopta masuri care sa remedieze o parte din probleme.

Blogged with the Flock Browser
No Responses to “Aftershock – un cutremur masiv pe falia San Andreas”

Post a Comment