RoApi.rotld.ro, rotld si cctld.ru

Acum vreo 2 luni jumate am pus roapi.rotld.ro, un wordpress pentru documentatia noului sistem de domenii ro, unde este descris noul api, noile protocoale si niste librarii dezvoltate de noi pentru registrari pentru a le usura tranzitia si dezvoltarea noilor metode de inregistrare si modificare domenii. Sistemul este perfect functional, dar acest aspect este irelevant atata timp cat legea privind noile norme de reglementare intarzie sa fie adoptate de catre parlament sau de guvern. De aceea nici nu a fost promovat sistemul, desi tranzitia spre noul sistem s-a facut de mai bine de 5 luni. De aceea am ramas foarte mirat cand am vazut logurile pe server care imi aratau peste 200 de vizite si un trafic de aproape 1GB intr-o singura zi, si mai ales cu destinatia Rusia, mai exact reteaua cctld.ru.
Asa ca m-am gandit un pic sa scanez si eu reteaua cctld.ru si am gasit multe comentarii si public drafturi in care se tot mentionau linkuri catre roapi si rotld, dar fiind scrise in rusa nu am inteles nimic.
Am sapat mai mult si am gasit pana la urma o prezentare a sistemului de domenii ro in engleza semnat de domnul Staicut. Toate astea mi-au dat de gandit ca rusii vor sa adopte si ei epp-ul, in orice caz ia in serios librariile de client de pe roapi.rotld.ro si s-au apucat sa-si faca proprii clienti; au uitat insa sa modifice adresa roapi in una de-a lor deoarece zilnic vad pe serverul de test cereri pe portul epp venind de la cctld.ru.
Nota: cctld.ru s-a infintat acum un an si nu un sistem inca propriu dezvoltat dar rusii se misca insa repede.
 

Blogged with the Flock Browser
One Response to “RoApi.rotld.ro, rotld si cctld.ru”
Marian Titieni Posted on April 8, 2012 at 4:54 pm

Cum se pot schimba ns-urile la domeniile .ro anuale? Cum se pot sterge aceste domenii? In contract nu apare decat inregistrare si transfer. API nu functioneaza la ora aceasta.

Post a Comment