ANC de la guvern la parlament

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii va trece sub controlul Parlamentului, afirmă mininstul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Oficialul guvernamental spune că modalitatea concretă de transferare a ANC din subordinea Guvernului către Parlament va fi stabilită după discuţiile cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informaţională. Comisia Europeană a declanşat la începutul anului procedura de infringement împotriva României din cauza lipsei de independenţă a arbitrului pieţei telecom.
Sursa: The Money Channel

Pentru cei care nu sunt la curent cu scandalul, ANC a dat-o în bălării în ultimii doi ani, amânând o serie de reglementări pe care România era obligată să le adopte, a amânat implementarea numărului unic 112, reducerea taxei de interconectarea în rețelele mobile, etc, toate astea pentru a proteja marii operatori.

ANC a trezit numeroase suspiciuni și când a fost vorba de acordarea licențelor în comunicații. Și totuși ANC a fost activ, foarte activ, în sensul negativ. Au tăiat țeava la anumite site-uri care aveau conținut pornografic, decizie care s-a dovedit extrem de periculoasă, deoarece au făcut-o fără nici un mandat judecătoresc, au ignorat toate legile din domeniu și au ignorat inclusiv propriile reglementări.

Picătura care a umplut paharul a fost trecerea ROTLD, care se ocupă de domeniile .ro, sub administrarea ANC, prin două ordonanțe de urgență pe sfărșit de mandat guvernamental. Adică o autoritate națională de reglementare preia și o parte din rolul operativ, reglementându-și astfel o parte din propria activitate. Liber arbitru cum sunt eu popă. Abuz pe față.

Acum se văd urmările.
Troianul ROTLD.

2 Responses to “ANC de la guvern la parlament”
danv Posted on February 14, 2009 at 1:12 pm

ANC sau fostul ANRCTI au dat-o în bălării de la înfiinţare, de vre-o 6 ani, poate în ultimii 2 ani s-au văzut gafele mai pe faţă, dar rolul lor în influenţarea industriei a fost foarte puternic. Trecerea sub controlul Parlamentului nu garantează din păcate nici echidistanţa, nici performanţe mai bune.

În ceea ce priveşte tarifele de interconectare, e de remarcat că la noi s-au făcut eforturi mult mai mari ca la vecinii noştri bulgari, care le au cele mai mari din toate ţările UE (cam de 3 ori mai mari ca în România la reţelele mobile).

Radu Boncea Posted on February 14, 2009 at 2:07 pm

Adevărat, pe tot parcursul anilor, de la înfințare, ANRC, ANRCTI, ANC a ținut-o din gafă în gafă.

Eu totuși cred că trecerea sub parlament va rezolva anumite probleme. Spre deosebire de guvern, parlamentul nu poate emite ordonanțe.

În speță orice legiferare a activității ANC va trebuii făcută prin legi organice noi, iar asta implică trecerea de comisiile de specialitate, plus votul din plen, lucru care durează și permite corecții din timp acolo unde se impune.
Decizia nu va mai sta astfel în mâna unui simplu secretar de stat.

Pe de altă parte toți știm și ce hram poartă supremul legiuitor la noi.

Post a Comment