Rotld se întoarce la ICI iar ANC devine ANCOM

Nu că ROTLD ar fi plecat de la ICI. Cele două ordonanțe de urgență de la sfârșitul lui 2008 vor fi să zicem casate printr-un nou ordin al guvernului.

ANC se va numi ANCOM, va fi sub oblăduirea directă a parlamentului și nu a cancelariei primului ministru ca până acum, lucru bun zic eu deoarece va spori autonomia de decizie a ANC.

Istoric:
Spre sfărșitul lui 2008, la final de mandat, guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care ANRCTI se transforma în ANC prin luarea în administrare a ROTLD. De ce? Guvernul vroia să fie sigur că foștii șefi ai ANC (ANRC,ANRCTI) nu pot să fie puși din nou în funcție după ce aceștia au câștigat în instanță dreptul de a-și relua poziția. Cu ROTLD sub ANC însemna juridic o restructurare, o nouă agenție.
Acestei ordonanțe i-au lipsit însă normele de aplicare. Așa că au dat o nouă ordonanță, chiar în ultima zi în care guvernul mai putea emite ordonanțe, prin care se specifica și ce anume de la ICI trece la ROTLD și se dădea și un termen, 3 zile. Trei zile ca ROTLD să-și separe toată infrastructura de ICI…tehnic imposibil. Nici trei luni nu sunt suficiente, fără a induce disfuncționalități zonei ro. Oricum nu a existat nici o consultare tehnică înainte.
ICI a dat în judecată ANC pe contencios administrativ. ANC a dat în judecată ICI, în fine, persoanele care au răspundere în ICI.

Acum ROTLD speră că legea care zace undeva la dospit în parlament pentru domenii va fi votată sau ANCOM va reglementa domeniile anuale.

Anunțul l-am aflat de pe blogul personal al domnului Liviu Nistoran.

PS: sper ca și ANRE să treacă sub parlament.

2 Responses to “Rotld se întoarce la ICI iar ANC devine ANCOM”
danv Posted on March 11, 2009 at 8:56 pm

Eu am auzit ştirea cu desfiinţarea ANC la radio, deci se schimbă schimbarea :D Oricum era previzibil că vor crea o nouă structură dat fiind că Nistoran nu avea “susţinerea” actualului guvern şi nici a majorităţii parlamentare. Povestea cu infringement doar a ridicat mingea la fileu, miza e mult mai interesantă în contextul controlului unei pieţe de miliarde de Euro şi a noilor decizii UE de a impune reducerea tarifelor la sms şi date în roaming.

Personal sunt extrem de sceptic cu trecerea la parlament, mai ales după unele experienţe şocante avute cu comisia de IT&C gestionată de parlamentari. Pleacă ai lor, vin tot ai lor…

Radu Boncea Posted on March 11, 2009 at 10:33 pm

Sunt curios dacă Nistoran va fi debarcat.

Președintele ANCOM si vicepreședinții vor fi numiți de președintele Romaniei.

Acum Nistoran a condus la un moment dat tineretul PD-ist, se cunoaște cu mezina lui Băsescu, se cunoaște bine și cu Boc, chit că a ieșit din PD. Dar a fost numit de Tăriceanu. Complicat.
Poziția de șef ANCOM mai mult ca sigur este foarte vânată, cum ai zis tu, reglementează una din cele mai mari piețe din România, poate chiar cea mai mare. Curios dacă Băsescu îi va da mâna să numească pe altcineva, altcineva care ar putea fi de la PSD.

Post a Comment