Cu ce ajuta blogosfera societatea romaneasca?

Cu nimic. Blogosfera romaneasca este o gluma si una proasta chiar.

Dar ce, alte tari sunt mai cu mot?
Hmm, exemplu concret.
Cochetez pe twitter de ceva vreme cu niste programatori si bloggeri croati si am urmarit indeaproape cateva proiecte ale lor (culmea nu am gasit nimic de genul asta pe twitterimea autohtona).

Sincer m-a incercat un sentiment de invidie sa vad cata imaginatie au bloggerii croati, cate idei cu adevarat originale si cate proiecte de succes lanseaza pe banda rulanta.

Un astfel de proiect este whycroatia.org si este o solutie a blogosferei croate de ajutorare a turismului local croat pentru a trece de criza economica. In fapt proiectul se bucura de un asemenea succes incat ministerul turismului croat doreste sa sprijine financiar proiectul.

Nu este insa singurul proiect, exista zeci de astfel de proiecte, iar blogosfera croata nu este singura din zona noastra care produce ceva palpabil si laudabil.

Asa ca ma intreb, ce face blogerimea romaneasca? Copy&Translate la articole de SEO, discutii infinite despre comertul online autohton (de parca chiar am avea asa ceva), articole fara numar despre strategii de PR si marketing (or fi bune dar ce-i mult strica), grija de capra altuia, luatul la misto, etc.

Ce fac acei renumiti arhitecti ai internetului romanesc fara de care internetul nu ar fi existat, parca sunt 50 la numar? Astia scriu articole unul despre celalalt, isi dau premii si isi lauda unul altuia realizarile deosebite (trebuie sa fii un geniu ca sa copiezi o idee ca youtube si sa o transpui in trilulilu).

Proiecte ceva cu care sa ne mandrim, care sa fie in folosul cuiva? Nimic si este de-a dreptul enervant. Enervant sa vezi ca realizarile blogosferei romanesti se reduc la zelist.ro, problogger.ro si alti agregatori inutili.

11 Responses to “Cu ce ajuta blogosfera societatea romaneasca?”
Bogdan C. Posted on May 3, 2009 at 8:08 pm

Ai foarte mare dreptate. Aceleasi vorbe goale, aceleasi conferinte unde se spun aceleasi lucruri, de au inceput sa se plictiseasca pana si ei. Desi se lauda cu castiguri mari, nu am vazut pe cineva sa se apuce de un proiect cat de cat serios.

Indianu Posted on May 4, 2009 at 12:11 am

Aia isi ajuta turismul, noi ni-l ingropam (vezi isteria creata de parodia clipului legat de turism). Si ne mai miram ca nu merge nimic. Cum incearca cineva sa faca ceva, se gasesc niste cretini care sa saboteze si sa fie impotriva. Asta e…

Robintel Posted on May 6, 2009 at 12:42 am

Dude, să nu generalizăm. De exemplu eu am făcut un muzeu virtual de informatică, că nu am resursele necesare să fac unul real. Prin chestia asta sprijin educaţia şi formarea viitoarei generaţii de IT-işti. Îmi cade cam greu la stomac când spui că nu produc nimic…

Nu contează că sunt un blogger mic, sunt, totuşi, blogger.

Un alt exemplu este Bookblog, pe partea de cultură. Şi mai sunt alte asemenea proiecte, încă prea puţin promovate.

Radu Boncea Posted on May 6, 2009 at 7:51 am

Dude, nu ma refer la micile proiecte pe care unul altul si le face, ci la faptul ca le face singur si asta spune ceva. Lipsa de antreprenori, lipsa unei piete de proiecte si schimb de idei, etc.

Cum am vazut eu ca fac altii (altii insemnand altii decat romanii):
Eu, blogger, am o idee, nu stiu programare si design. Dar exista tot felul de blog meetinguri si grupuri de discutii pe proiecte in blogosfera mea. Ma bag in seama, imi prezint proiectul, ma zbat cateva luni de zile sa gasesc adepti. Daca ideea este buna sigur o sa gasesc. Strang un nucleu dur de suport pentru a demara proiectul. Unul s-a oferit sa-mi ofere hosting moka daca ii dau credit, altii ma ajuta cu designul, altii cu programarea, altii cu promovarea (review-uri, laude, alea alea), altii cu awareness-ul, iar eu in tot acest timp devin evanghelistul propriului proiect.

Press & # Why Croatia? Posted on May 7, 2009 at 3:39 pm

[…] Radu Boncea Weblog (romanian) […]

Cristi Posted on May 7, 2009 at 9:41 pm

Nu stiu de ce, da asociez blogosfera romaneasca cu stirile de pe Pro TV. Si asta nu e bine. M-am gandit sa scriu despre ro in ro, dar in mintea mea anticipez ca nu o sa primesc nimica inapoi, deci nu fac nimica! Cred ca toata treaba asta e o mare problema de atitudine a romanilor in general.

vecinadeblog Posted on May 9, 2009 at 10:23 pm

Mare adevar. Eu comparam cu vestul si vedeam Ro jos, acum vad ca se poate si mai est, ceea ce intr-un fel ma intristeaza si mai mult. Ii respect pe bloggerii care au proiecte interesante, chiar daca putini. Dar cred ca lipsa de colaborare vine tocmai de la romanismul tradus prin megalomanie…

OriginalCopy Posted on May 12, 2009 at 4:15 pm

Romanii mai au nevoie de experienta pana sa inteleaga de ce in spatele web-ului sau spiritului open-source stau niste fenomene organice din care pot beneficia cu totii.

Pana atunci, o sa continuam sa aratam cu totii cu degetul, unii catre ceilalti, asa cum pana la urma urmei faci si tu.

Nu mi-o lua in nume de rau :)

Radu Boncea Posted on May 12, 2009 at 7:33 pm

@OriginalCopy: eu nu m-as gandi ca as arata chiar cu degetul, am scris articolul ca un self awareness si critica la adresa antrepenorilor din blogosfera si a celor 50 de autointitulati arhitecti ai internetului din Romania. Am dat un exemplu cu o tara comparabila cu Romania din punctul de vedere al penetrarii internet si al educatiei in acest domeniu, ca sa nu mentionez ca este o tara de 5 ori mai mica si care a trecut prin 2 razboaie recente.

Sincer nu pot sa-mi explic decaderea Romaniei (nu vorbesc numai pentru blogosfera)., intreaga societate a devenit atat de dezbinata: bugetarii au devenit paraziti, profesorii au devenit niste filfizoni, toti magistratii niste corupti, toti se mananca unii pe altii, romanii nu se mai gandesc la binele lor cat la raul celuilalt. Poate asta ar fi explicatia.

In rest consider ca eu cel putin incerc sa-mi aduc un aport, asa cum ma chinui sa duc peturi,sticla si maculatura la sortat (deja mi-am facut reflex), tot asa voi arata ‘cu degetul’ acolo unde vad degradare in comparatie cu tari comparabile.

Press II # Why Croatia? Posted on May 26, 2009 at 11:01 pm

[…] Radu Boncea Weblog (romanian) […]

Radu Boncea Weblog » Felicitari HappyFish.ro Posted on September 21, 2009 at 1:46 pm

[…] HappyFish.ro Sep.21, 2009 in ITC related, Noutati, Plaiuri mioritice Imi exprimam parerea aici ca blogosfera romaneasca nu are idei si nici proiecte demne de mentionat si ca daca ne raportam la […]

Post a Comment