Retweeting-ul in Europa ar putea fi considerat ilegal

Plec de la urmatoarea stire:

O firma specializata in text crawling in presa scrisa a fost gasita vinovata de incalcarea drepturilor de autor de catre Curtea Europeana de Justitie, pentru ca pastrau spre copierea digitala cate 11 cuvinte din fiecare pagina scanata.
Mai multe despre stire puteti citi aici.

Simplificat spus, este suficient reproducerea catorva cuvinte fara acordul detinatorului de drepturi de autor petru ca gestul sa insemne copyright infringement in viziunea CEJ.

Cei care folosesc twitter poate au avut ocazia sa dea retweet la mesajele interesante. Retweet-ul este in speta reproducerea integrala sau partiala a mesajului, si chiar daca respecti atribuirea, nu cred ca exista oameni care sa ceara acordul celui care a scris mesajul initial.

Deci incalci copyright-ul?
O sa fiti tentati sa spuneti NU, deoarece continutul apartine in fapt site-ului twitter. Ei bine surpriza, twitter nu este facebook care isi rezerva toate drepturile asupra continutului creat de utilizatori.
Regulile twitter spun clar la sectiunea Copyright:

Copyright (What’s Yours is Yours)

We claim no intellectual property rights over the material you provide to the Twitter service. Your profile and materials uploaded remain yours.

In consecinta in Europa, toti cei care dau retweet incalca drepturi de autor. Pretty scary!

2 Responses to “Retweeting-ul in Europa ar putea fi considerat ilegal”
Bogdan Posted on August 2, 2009 at 5:23 pm

Radu, eu nu m-as hazarda sa zic asta (de altfel de aceea nici nu n-am facut prea multe comentarii) pentru ca serviciul facut de baietii aia era unul 100% comercial, pe cind un tweet e departe de a fi asa ceva.
In plus ei luau dintr-un articol mai mare, uneori si 2-3 citate – nu doar tweet-ul in sine.

Mai mult – de fapt CEJ nu s-a pronuntat exact asupra acestui aspect (daca 11 cuvinte copiata sunt o incalcare a dreptului de autor), preferind sa il lase la latitudinea curtii statiului respectiv. ( dar e adevarat ca le-a dat un indiciu ca ar putea sa aiba protectie)..

Deh, asa-s cu deciziile astea, le invarti de-ti iese ce vrea fiecare :-D

Radu Boncea Posted on August 2, 2009 at 6:25 pm

Mai degraba am facut un exercitiu de imaginatie. Ideea in fond este ca toata treaba este interpretabila, lucru care mi se pare foarte periculos si incep sa am convingerea ca legea IP a UE a cazut in extrema cealalta, ignorand complet principiul neutralitatii internetului propovaduit cu atata patos chiar de europeni.

Desigur in cazul Twitter nu vad cum cineva ar putea avea pretentia ca i se incalca drepturile autor in cele 140 de caractere…cel putin deocamdata. Dar, serviciul se extinde, deja exista o gama larga de aplicatii care permit share de continut media pe twitter, iar aceste servicii in afara twitter paseaza intreaga responsabilitate utilizatorilor. Iar cand toate aceste servicii vor monetiza continutul sunt convins ca vor apare si pretentiile asupra copyright-ului.

Post a Comment