40 de ani de internet

Miercuri, 2 septembrie, se vor fi implinit 40 de ani de la nasterea internetului.
Acum 40 ani de se realiza prima conexiune intre doua calculatoare intr-un campus universitar UCLA (Universitatea din California, Los Angeles), un experiment militar numit ARPANET, iar dupa 2 luni se realizeaza prima conexiune la distanta intre 2 calculatoare, unul la UCLA si unul la Institutul de Cercetare Stanford.

In prezent, dupa 40 de ani, internetul se afla la rascruce de drumuri:

  • clasele IPV4 sunt pe terminate, iar implementarea IPV6 este mult prea greoaie, extinderea internetului si-a redus mult cresterea in ultimii 2 ani. Singura solutie pe termen scurt este reciclarea claselor prin introducerea taxei anuale pentru IP-uri.
  • de la simplul schimb de informatii s-a ajuns la schimb de valori (comerciale, culturale) astfel ca internetul este supus in prezent nevoii de reglementare, iar in State se dezbate Net Neutrality Act
  • cresterea nevoilor in domeniu a impus ca solutie de viitor Cloud Computing-ul. Companii ca Amazon, Google, Microsoft, Apple au depasit stadiul de pionierat in domeniu. ChromeOS este exemplul cel mai elocvent despre ce inseamna mutarea resurselor si logisticii IT in internet.
  • internetul s-a impus ca cel mai important instrument de cunoastere. Presa scrisa, cartile tiparite au zilele numarate.
  • Volumul de informatii stocat in internet se dubleaza la fiecare 2 ani iar acest lucru reprezinta un challenge pentru motoarele de cautare care sunt nevoite sa gaseasca un nou model de indexare cognitiva a informatiei. Google a anuntat ca in 4 ani va fi imposibila gasirea informatiei relevante folosind metodele prezente.
  • internetul produce cea mai mare valoare dintre toate segmentele economice mondiale si poate fi considerat pilonul central al cresterii economice pentru secolul XXI.
  • 1 din 3 oameni are acces la internet, iar peste 10 ani este de asteptat ca acest procent sa ajunga la 1/2.

2 Responses to “40 de ani de internet”
jinx Posted on August 31, 2009 at 4:43 pm

ãã, 1 din 3 oameni are acces la internet?! :-/

Radu Boncea Posted on August 31, 2009 at 5:06 pm

Conform raportului anual al Google Analytics, pe 2008 erau agregati 1,8 miliarde de unici, unicii masurandu-se la luna. Deci minus cateva procente se poate spune ca 1,8 miliarde oameni au intrat pe internet macar odata pe luna.

Post a Comment