O saptamana in Lisabona

Nu am mai fost pana acum in Lisabona, dar nu am avut cine stie ce surprize.Portugalia este exact cum imi imaginam, o tara latina si deci cu destul de multe deficiente cand vine vorba de organizare.

In anumite aspecte as zice chiar ca Portugalia este mai inapoiata decat Romania…cel putin la servicii lasa de dorit: putini vorbesc engleza, in restaurante se practica tzeapa (iti pun pe masa starters din partea casei dar la sfarsit platesti de te indoi pentru ce ar fi trebuit sa fie din partea casei), metrou, trenuri organizate execrabil, semnele de circulatie sunt mult mai rau ca in Romania…cel putin la noi lipsesc, in Portugalia sunt eronate, iar un hotel de 5 stele in Lisabona este echivalentul unuia de 4 stele romanesti (ma refer strict la calitatea serviciilor – la noi daca ai un bebelus si ceri niste apa fierbinte la bucatarie toata lumea te serveste, in Portugalia hotelul de 5 stele stramba din nas si ti-o tranteste ca exista room-service pentru asta si costa).

O concluzie generala ar fi ca portughezii sunt mult mai tzepari decat noi.

Si totusi, uimitor cate obiective turistice cu adevarat impresionante au putut portughezii sa bage in traseul turistic…astia, ca si grecii, stiu sa faca bani din piatra seaca. De exemplu orasul, Sintra, la 50 km de Lisabona, au peste 7 palate si cetati de vizitat, toate superbe si breathtaking, imaginati-va 7 cetati gen Rasnov toate renovate si o intreaga industrie turistica dezvoltata in jurul lor.

Infrastructura este de nota 10…peste 9 autostrazi sunt numai in si in jurul Lisabonei. Dar astea sunt vax, m-a uimit sistemul feroviar cu trenuri care pleaca din centrul Lisabonei din 10 in 10 minute in absolut toate zonele Portugaliei. Pana la Sintra sau Cascais aflate la maxim 60 km nu faci mai mult de 40 de minute. De fapt in orice parte din Portugalia ajungi de la statia Rossio in maxim 4 ore.

Dar, imbucurator pentru noi, Portugalia nu are foarte multe de oferit, in afara de castelele din jurul Lisabonei, valurile bune de surf din octombrie, Oceanario si satul tehnologic, cel mai vechi tramvai functional, Cascais si vinul de Porto, nu prea exista altceva. Romania ar avea infinit mai multe de oferit…pacat ca labarii se ocupa de alegeri.

2 Responses to “O saptamana in Lisabona”
m1ha1 Posted on October 11, 2009 at 1:42 pm

intr-adevar, mare pacat …

alexandru Posted on March 3, 2010 at 12:20 pm

ai uitat sa specifici ca este doar parerea ta. nu cred ca ai stat de ajuns in portugala sa ti faci o parere asa de obiectiva pe cum vrei sa para. te inseli amranic cand compari portugalia cu romania. amarnic.

Post a Comment