ORDA reloaded si (i)legalitatea internetului

ORDA propune un proiect de lege pe tema protectiei drepturilor de autor pentru operele muzicale pe internet. Ca sa va faceti o idee cititi briefieng-ul facut de zoso al intalnirii de azi, iar draft-ul propus este aici.

Ca idee, proiectul este un reloaded la un draft de acum un an care a inflamat blgosfera. La fel se intampla si acum. Si la fel ca si atunci nu o sa iasa intr-un final decat un mare fasss, un s-o lasam pe alta data, poate la anul.

De ce? Simplu…problema este putin prea complicata pentru romani, ai nostrii par a fi decalati si in antifaza cu noua propunere europeana care a fost acceptata azi inclusiv de Romania. Asa ca in loc sa-si bata capul ar putea foarte bine sa astepte adoptare legii europene, care va fi facuta cel mai tarziu pana la finele anului.

Mai simplu si nu riscam sa debitam idiotenii cum ar fi propunerea APTI de a interzice accesul la retelele p2p. Sunt putin dezamagit de APTI, cum sa propuna asa ceva. Exista utilizatori care folosesc retelele p2p in scopuri legitime si nu poti sa ii consideri vinovati astfel incat sa le refuzi un drept fundamental doar pentru ca unii downloadeaza muzica. Internetul este recunoscut in carta drepturilor omului ca mijloc liber de exprimare si nu poate fi ingradit accesul nici macar partial unui om care nu a fost condamnat de justitie in acest sens.
Oricum ca sa doarma cei de la APTI linistiti propunerea lor nu poate fi o solutie, asta o zice chiar Uniunea Europeana.

A plan by the European Parliament to restrict the power of national
governments to disconnect illegal filesharers has been dumped to win
agreement on new telecoms competition laws.

UPDATE: Bogdan Manolea spune ca APTI nu a propus nimic legat de interzicerea p2p-sharing, deci s-a inteles gresit mesajul doamnei avocat Monica Lupascu.

UPDATE2: metoda franceza de interzicere p2p  nu este o optiune, ne justifica Monica pe blog.2 Responses to “ORDA reloaded si (i)legalitatea internetului”
nd Posted on November 6, 2009 at 5:49 pm

O lege Hadopi ne mai lipseste, si avem de toate! Cred ca, pe plan international, asistam la un inceput de obsesie privind reglementarea online-ului. Obsesie care, desigur, patrunde si la noi sub diverse forme. Ai dreptate, sa asteptam macar reglementarile comunitare, inainte de a adopta initiative nationale.

Radu Boncea Posted on November 6, 2009 at 8:55 pm

Am deja toata increderea ca nu se va intampla asta in Romania. M-am repezit cu articolul. De obicei astept sa apara comentarii oficiale, dar am cazut in capcana zvonurilor de pe twitter si blogosfera.
APTI este ok, se opun celor trei pasi francezi si am aflat ca si la nivelul ministerului de resort (MCSI) nici nu se ia in calcul sprijinirea vreunei interpuneri intre puterea judecatoreasca si utilizatori. Sunt de fapt foarte multi care spun ca nu iau in calcul astfel de metode si am incredere in consecventa lor.
In plus legea HADOPI a primit o lovitura acum doua zile cand guvernele nationale din UE, ISP-istii si cei care detin drepturile de autor pe opere au semnat un acord pentru actul de neutralitate european si in care metodele francezilor nu sunt permise.

Post a Comment