Sezonul de reduceri la romani

Da, romanii sunt hipnotizati de reducerile de preturi, chiar si pe timp de criza. De ce? Poate pentru ca nu au fost obisnuiti pana acum, iar pretul este criteriul care spune aproape totul pentru romani.

Cred ca la noi, lumea fiind mult mai saraca, calitatea este ultimul criteriu de selectie si decizie, intreaga analiza rezumandu-se la pret pentru larga majoritate a romanilor.

Romanul compara calitativ doua produse doar daca preturile sunt egale, altfel il alege pe cel mai ieftin.

Desigur mai exista (inca mai exista) acea tagma de romani care nu au bani nici de o cartela telefonica, dar prefera sa dea 300 de lei pe o pereche de blugi de la Kenvelo.
A te da mare sula in bascula este o traditie la noi, face parte din folclor, iti trebuie neaparat tichie de margaritar.

Tocmai aceasta calitate de teribilism a romanului, preaslavita si cantata in folclor, a facut ca magazinele gen Kenvelo sa tina preturile sus, foarte sus.

Romanii au in sange matematica, ei simt (nici nu trebuie sa calculeze) ca 50% reducere de pret inseamna ca ia produsul la jumate de pret. Singura problema este ca romanul sta prost la economie si nu intelege ca 50% reducere inseamna ca in loc de 500% adaos comercial, magazinul pune doar 250%. Adica matematic faci o afacere buna, economic iei teapa. Poate nu ar fi un lucru rau ca si criza economica sa dureze inca vreo 10 ani de aici inainte, am invata economie fortat.

Ca sa inchei insa intr-o nota optimista, fata de anii trecuti exista din ce in ce mai multe magazine care practica acele reduceri de preturi pe care le vedem si afara. Ca un exemplu, tot fiind tatic, in 2008 dadeam pe un body de bebeu 25-30 lei, in 2009 dadeam 15 lei la acelasi magazin, acum cu reducerile acelasi body la acelasi magazin l-am luat cu 7 lei.

2 Responses to “Sezonul de reduceri la romani”
Ionut Posted on January 18, 2010 at 6:34 pm

Pai in unele magazine chiar sunt reduceri. La Lee Cooper de la 400 ron perechea de blugi acum costa 159. Afacere sau spargere? La adidas nici o schimbare, iar la puma cu 20 lei mai jos! Mall`ul plin si cica e criza, pam pam!

Ana Posted on January 25, 2010 at 12:46 am

Legat de reduceri hop top si eu in discutie :).
Uite in Franta chiar se simte reducerea asta , cel putin sistemul functieaza dupa alte reguli, adica ei au doua luni de reduceri pe an. Prima luna uncepe undeva pe 6 ianuarie-6 februarie , iar cea ce-a doua undeva in iunie.
Ca sa exemplific gen la incaltaminte Bata , Minelli de la 70-100E ajungi sa le cumperi intre 50%-70% reducere , ceea ce nu e rau deloc. La H&M cumperi haine la 5-10E :).
Salutare !

Post a Comment