Hostway vs ROTLD

Hostway s-a suparat pe Rotld, si-au luat sabia si scutul si au iesit sa apere valorile online-ului .ro impotriva balaurului ROTLD.

Sa ne intelegem, supararea Hostway nu are nimic de-a face cu faptul ca ii cauta creditorii si nu isi respecta contractele.

Nu, sunt suparati ca Rotld nu ofera suport tehnic telefonic 24/7, ca nu se face trecerea la domenii anuale (tocmai ei care vand si domenii .ro anuale), ca nu li se da un API (probabil unul mai simplu ca asta), ca sunt obligati sa achite in avans un depozit minim (pai da, ce teapa isi luau ROTLD si end-clientii altfel), nu ofera statistici (ofera catre MCSI sau presa), ca sunt monopol (dahh, un registru pe tara, asta-i regula ICAN), ROTLD concureaza cu partenerii sai (Rotld vinde domenii cu 30% mai scump decat partenerii, nu face hosting, nu ofera nici un avantaj care sa-i puna pe picior de concurenta cu restul registrarilor). Si sunt foarte suparati ca Rotld va introduce taxa anuala, adica pe deoparte se plang ca nu sunt introduse domeniile anuale, pe de alta parte sa nu care cumva sa existe taxa anuala…logica de balta.

Citatul preferat

In replica, Flaviu Radulescu spune ca prin contract a fost obligat sa cumpere 1.000 de domenii “pentru o suma foarte mare”.

Da, ca sa fie clar, Rotld si-a trimis budigaii  la Hostway si i-a obligat sa semneze contractul si sa marce banu’.36 Responses to “Hostway vs ROTLD”
Flaviu Posted on March 8, 2010 at 4:59 pm

Salut Radu,

Vreau sa adaug cateva comentarii la ce ai scris tu.

1) Hosway Romania nu a fost in insolventa din cauza unor probleme financiare ci datorita unui litigiu comercial. Judecatorului i-a fost mai usor sa decida intarea in insolventa pentru ca nu intelegea nimic din problemele tehnice pe care noi le invocam. Judecatorului i-a fost mai usor sa spuna ati depus tardiv contestatia decat sa judece dosarul. Am castigat recursul de la prima infatisare. http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjExMzM2

2) Nu avem o problema cu trecerea la inregistrare anuala, chiar o recomandam pentru a debloca niste domenii cumparate de catre diversi si care stau nefolosite. Avm o problema cu faptul ca RoTLD poate maine sa decida aplicarea taxei de mentenanta de 100 de euro pe an. Decizie pe care o poate lua unilateral. Daca ai sa verifici vei vedea ca institutia la care lucrezi ( ROTLD ) are un contract abuziv care ii permite sa schimbe contractul dupa bunul ei plac. Ba mai mult, nici nu se obliga sa instinteze partenerii/clientii si precizeaza ca ei au obligatia sa verifice site-ul http://www.rotld.ro.

3) Api-ul la care faci referire nu se aplica la inregistrea domeniilor in formatul “anual”. Ci, prin contract trebuie sa trimitem emailuri catre o adresa de email. Poti sa verifici aici in contractul ROTLD http://portal.rotld.ro/site_media/downloads/parteneriatrob20080912.rtf . Cu alte cuvinte, desi exista un API nu poate fii folosit. Ba mai mult, eu nu am gasit link de pe site-ul ROTLD catre acest API. Deci cumva este doar pentru unii. Apropo cati il folosesc ?
4) suntem suparati ca ROTLD vinde domenii direct clientilor astfel incat canibalizeaza piata. La ce ma ajuta pe mine ca le cumpar cu 30 % mai ieftin daca trebuie sa platesc 150 de milioane in avans pentru a constitui un depozit ? Costurile de vanzare sunt mai mari de 30 %. Si in alta ordine de idei, daca vrei sa cresti o piata nu o canibalizezi vanzand direct clientilor partenerilor tai. Ai vazut tu ca de exemplu Microsoft sa-ti vanda licente direct, sau Cisco, sau APC, sau Juniper sa-ti vanda echipamente direct ? Nu o fac doar prin parteneri. Asa ar trebuii si ROTLD sa functioneze.

Apropo de citatul tau… cate firme de hosting din Romania isi permit sa plateasca 1000 de domenii in avans … nu foarte multe. Asta e motivul pentru care noi ne revoltam, pentru ca prin politicile ROTLD se minimizeaza accesul clientilor la domenii.ro. Un lucru foarte important este ca pretul pentru domeni este foarte mare. 61 de usd pentru .ro si .6 USD pentru un domeniu .com . Nu crezi ca e o diferenta cam mare ?

Catalin Posted on March 8, 2010 at 6:11 pm

Pt Flavius…

Nu cred ca e buna comparatia ROTLD cu producatorii de software si hardware. Normal raportarea trebuie facuta la celelalte registre ccTLD din Europa si din lume si la politica ICANN.

PS: Microsoft, Cisco, APC si Juniper chiar ofera si modalitatea de cumparare directa. Mai informeaza-te…

Radu Boncea Posted on March 8, 2010 at 7:11 pm

Flaviu, o sa incerc sa-ti raspund la 2,3,4.
2) Tu zici ca Rotld oricand poate schimba contractul in mod unilateral, dar intrebarea este: a facut acest lucru pana acum? Taxa anuala nu s-a introdus pana acum tocmai din motivul asta, Rotld doreste legiferarea administrarii domeniilor .ro si introducerea taxei de mentenanta in conditii de sustinere legala. Ba mai mult, contractul nu a suferit modificari de substanta de mai bine de 15 ani. Chiar daca Rotld si-a rezervat acest drept de modificare a contractului, rezervarea unui drept este una si punerea in practica este alta. Daca Rotld ar fi introdus taxa si ar fi modificat contractul, puteam vorbi de ceea ce zici tu, dar nu a facut-o…vorbesti doar ipotetic despre un posibil abuz.

3. Din contra, API-ul este doar pentru domenii anuale. Nu s-a facut reclama la acest API, nici nu o sa fie facuta reclama, este un API standby in asteptarea domeniilor anuale si care poate fi folosit doar de cei care au contract pe domenii anuale. Si da este folosit de anumiti parteneri care au mers pana la capat cu implementarea. Dar chiar si versiunea cu mailul tot acest API il foloseste.

4)Cat despre minimul depozit, nu stiu daca Hostway este registrar acreditat Eurid sau Verisign, dar peste tot exista un minim depozit, inclusiv la Eurid, care da garantia seriozitatii si potentei tehnice ca un registrar inregistreaza un minim numar de domenii. Acum cativa ani nu exista depozitul, iar RoTld tragea de anumiti parteneri sa-si plateasca facturile.
Exista o logica pentru care se cere un numar mare de domenii inregistrate anual si exact acela de a limita numarul partenerilor, decat 1000 de parteneri din care 90% inregistreaza cateva zeci pe an si care ar presupune costuri administrative mai mari, mai bine 100 care inregistreaza mii si care la randul lor mai departe pot oferi reselling. Aia mici pot deveni resellerii registrarilor, aceasta este politica care se practica si in restul ccTld-urilor, nu este o inovatie autohtona.

Acum, Flaviu, voi sunteti nervosi ca nu gasiti suficienta flexibilitate la Rotld sa va pasuiasca cu domeniile anuale. V-ati facut prost calculele cu blogway. Dar Rotld nu poate fi excesiv de flexibil, nu ar fi corect fata de restul partenerilor care isi respecta planul. Vi s-au dat insa alternative ca sa nu va pierdeti banii totusi.

Si parerea mea sincera si personala, nu o sa faceti treaba cu blogway, nici acum, nici in viitor, nici in Romania si nici in afara ei. Desi interesanta ideea, doar cu blogway nu o sa va faceti planul.

dt Posted on March 9, 2010 at 11:19 am

Cateva observatii:

“Rotld vinde domenii cu 30% mai scump decat partenerii, nu face hosting”
1. RoTLD vinde cu 30% mai scump decat CUMPARA partenerii (e o diferenta)
2. RNC vinde si hosting (sau macar are o oferta publica)
http://www.rnc.ro/new/hosting.shtml
http://www.rnc.ro/oferta/rnc_oferta.html

In rest sunt de acord cu afirmatiile lui Radu. Si statistici exista, este un link chiar aici pe blog cu numarul total de domenii .ro inregistrate (actualizat permanent).

Radu Boncea Posted on March 9, 2010 at 11:44 am

@dt
Da, hostingul exista din inertie, dar de cativa ani nu s-au mai acceptat cereri noi, decat pentru anumite institutii sau contracte ICI. Insasi RNC nu mai exista, a fost desfintat din organigrama. Se continua cu cei ramasi dar pe care ii incurajam sa-si mute aplicatiile. Pe site-ul rotld nu se face mentiune la RNC, nu se spune nimic de hosting. In plus preturile pe RNC, sunt de-a dreptul prohibitive.

nvm Posted on March 9, 2010 at 2:52 pm

@flavius nu este corect ca plata anuala sa fie introdusa pt ca sunt domenii ocupate si nefolosite din moment ce o persoana a platit face ce vrea cu ele. nu este nimeni de vina ca anumite institutii sau persoane nu au cumparat acu 10-15 ani domeniile fiind neincrezatori in evolutia internetului, si altii plateau la register.com sute de dolari/domeniu.

Domenii anuale vrem Posted on March 9, 2010 at 6:33 pm

Domeniile anuale sunt binevenite, dar de cand tot auzim de domenii anuale, ani de zile. Nu inteleg ce e asa greu sa fie introduse.Altii au facut-o demult.
Si transparenta – nu se stie ce face rotld, ce proiecte au, cand vom avea domenii cu diacritice, o interfata de administrare mai facila, ceva documentatie pe site, grafice, rapoarte trimestriale sau anuale, samd.
In rest ce zice Hostway pare a fi o chestie de reclama, cam de prost gust,un anunt pompos, specific romanesc.

Radu Boncea Posted on March 11, 2010 at 3:46 pm

Treaba cu domeniile anuale nu este asa de simpla. Adica tehnic este simplu,oricum in baza de date toate domeniile sunt de fapt anuale, doar ca sunt prelungite toate anual ca sa nu expire.
Problema reala tine de domeniul juridic. Fara o lege, HG sau o hotarare a MCSI care reglementeaza acest domeniu si care sa apere Rotld de litigii, nu vor fi domenii anuale.
Daca Rotld baga domenii anuale fara a avea in spate o lege, multi detinatori de domenii vor da in judecata Rotld si chiar daca Rotld va castiga toate procesele, acest lucru va fi foarte costisitor. In plus nu ar avea cum sa se prezinte la toate procesele.
Cu o lege in spate, cei care vor sa dea in judecata Rotld vor trebuii sa atace intai legea, pentru ca nu poti sa ataci Rotld pentru ca respecta o lege.

bm Posted on March 12, 2010 at 8:34 am

Din analiza datelor de la Ministerul finantelor pt firma Hostway reiese urmatoarele date contabile pe ultimii 3 ani afisati

2006 Pierderea neta a exercitiului 303,676 lei
2007 Pierderea neta a exercitiului 351,605 lei
2008 Pierdere 598,224 lei

deci in total o pierdere neta 1,253,505

Iar in datele de la registrul comertului avem aceasta situatie

HOSTWAY ROMANIA SRL
Judet :Municipiul Bucureşti, Localitate :BUCUREŞTI SECTORUL 3 J40/5444/2006
18542039
– insolventa
– este sub incindenta Legii nr. 85/2006

to-bm Posted on March 12, 2010 at 9:40 am

Datele de la reg comertului sunt vechi si oricum n-au legatura cu discutia.

Flaviu Posted on March 12, 2010 at 10:43 am

BM,

Postul tau nu are decat un scop, sa puna intr-o lumina proasta firma Hostway. Din pacate pentru tine, desi esti anonim nu ai reusit decat sa te faci de ras.

In primul rand acele pierderi nu sunt pierderi efective sunt investitii ne amortizate. Hostway a investit in infrastructura din Romania aproape 2 milioane de euro. Ar fii interesant sa pui si alte date , ca de exemplu ca in 2006 a ineput de la 0 si acum are venituri din servicii ( atentie servicii, nu comert) de 1 Milion de euro pe an. Cam de 5 ori mai mult decat urmatorul concurent. Hostway, are 32 de angajati si gazduite cele mai mari site-uri din online-ul romanesc. Apropo, anul 2009 este un an fara pierderi !

Legat de datele de la registrul comertului, Hostway nu este in insolventa. Sunt doar niste date ne-updata-te. Poti sa te uiti si la primul comment. Dar uite si linkul de pe portalul curtii de apel aici: http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjExMzM2

Radu Boncea Posted on March 12, 2010 at 11:23 am

@Flaviu
Intr-adevar pierderile acelea nu semnifica nimic, ati facut investitii. Aveti Hostway international in spate. Sunteti foarte mari, inclusiv pe piata romaneasca.

Tocmai de aceea este surprinzator ca una din acuzatiile pe care le accentuati cu privire la Rotld este plata in avans a 100 de domenii, iar acest lucru, citez, “blochează lichiditățile companiilor partenere”. Deci la investitiile pe care le faceti, pretul a 100 de domenii va creaza probleme de lichiditati?

Va mai plangeti de marja mica de profit, 30% discountul vi se pare putin.
Verisign vinde .com catre registrari cu $6.86, iar registrarii vand in medie cu $9-10, dar, desi marja ar parea mai mare, a nu se uita ca toate costurile sunt transferate de fapt registrarilor: whois propriu, transferurile, litigiile sunt preluate de registrari, se ocupa de UDRP si WIPO.

Flaviu Posted on March 12, 2010 at 11:45 am

@Radu,

noi nu am facut acest demers pentru noi. Noi am facut acest demers pentru a face niste schimbari generale. Cererile pe care acum le-am facut publice sunt cereri pe care le-am facut de nenumarate ori la RoTLD prin domnul Mihalache ( care ne-a dat doar raspunsuri din categoria “take it or leave it”). Este foarte important sa se inteleaga ca nu este un razboi intre noi si RoTLD. Noi doar am urlat in piata ca nu se mai poata asa. Daca acelasi lucru l-ar fii facut o firmulita de apartament nu ar fi scris nici un ziar si nimeni nu s-ar fi sesizat. Pe noi ne intereseaza sa crestem piata de online, ne intereseaza ca orice mica firmulita sa-si permita sa aiba o prezenta online ( oricat de mica , poate si doar niste numere de contact ). Atata timp cat domeniile costa mult, aceste firme nu vad beneficiul de a-si cumpara un domeniu .ro. Noi am cerut 3 lucruri: Preturi mai mici, incetarea vanzarii directe, si automatizarea completa. Degeaba zici ca aveti tool-uri, eu iti pot arata zeci de email-uri in care am cerut sa ni se dea acces la o interfata sa putem reinnoi domeniile “anuale” si domnul Mihalache ne-a raspuns ca sa-i dam lui un email cu ce domenii vrem sa prelungim. ( dar nu mai des de o data pe saptamana ) . Daca tu consideri asta automat, atunci, o sa trebuiasca sa inventam un termen pentru ce avem noi nevoie. Pe mine ma intereseaza pentru a putea reduce costurile ca in tot acest proces sa nu intervina mana omului. Cererile noastre sunt de bun simt si rezolvarea lor vor duce la o crestere a numarului de domenii inregistrate in aceasta tara. Cred ca esti de acord !

Radu Boncea Posted on March 12, 2010 at 12:35 pm

@Flaviu
Cine vinde sub 100 de domenii pe an nu-i vad logica in a dori sa fie registrar. Nu se justifica comercial. Este mai indicat sa devii reseller al unui registrar…desi si acolo majoritatea cer un minim depozit.

Rotld insa este de acord cu anumite puncte mentionate de voi: domeniile anuale si API pentru domeniile neanuale. Problema cu domeniile anuale este insa complicata, iar ultima tentativa de a introduce domeniile anuale in 2008 s-a soldat aproape cu un dezastru (scandalul ICI vs ANC).

Cat despre tooluri, exista de 2 luni un API in dezvoltare, bazat pe REST/JSON, pentru domeniile neanuale si in mai-iunie va fi furnizat partenerilor.
Si totusi partea asta cu automatizarea, voi nu ati dorit sa treceti pe automat si sa mergeti pe comanda ferma. Majoritatea sunt pe automat si domeniile activate in momentul inregitrarii.

Vanzarea directa nu va disparea (nu cunosc, cel putin in Europa, un registru care sa nu vanda direct si catre clienti sau sa nu aibe un registrar propriu) dar cota de piata detinuta de Rotld scade de la an la an odata cu cresterea numarului de parteneri si volumelor per partener.

Pretul iar, este cu cantec. Vorbind de domeniile neanuale,cum ati zis voi, pretul este nesustenabil pe termen mediu si lung. Domeniile noi inregistrate de fapt trebuie sa acopere si costurile de mentenanta ale celor vechi. Pretul va fi reevaluat doar la trecerea domeniilor anuale.

Si da, sunt de acord cu tine ca interventia umana trebuie micsorata, dar oricum, multe operatii vor continua sa fie facute manual (transferurile si modificarea datelor de detinator).

Flaviu Posted on March 12, 2010 at 4:16 pm

@Radu,

super, incepem sa lucram constructiv.

Suntem dispusi sa va ajutam cu orice este nevoie. Inclusiv cu o platforma prin care sa puteti face update la zone in timp real astfel incat sa nu mai fiti nevoiti sa stati dupa bind x minute/ore pentru un restart. Platforma este testata pentru mai mult de 5 milioane de domenii. Te voi contacta saptamana viitoare sa vorbim in caz ca esti interesat de o astfel de discutie!

Mariusica Posted on March 20, 2010 at 12:03 pm

@Radu

Voi o sa aveti o lege care sa va protejeze din cate am inteles eu.

Dar pe partenerii care au inregistrat clientilor domenii .RO pe termen nedeterminat, nelimitat, pe viata(sau cum vrei sa-i spui) conform RoTLD, pe ei cine-i apara?

Ce-ar trebui sa faca? Sa indrume clientii la RoTLD?

Crezi ca acei clienti ii intereseaza de RoTLD? Multi nici nu stiu ce-i aia RoTLD. Ei au cumparat un domeniu, si stiu ca este nelimitat.

Cred ca o sa fie un scandal monstru in cazul introducerii unei taxe de mentenanta pentru clientii existenti.

Radu Boncea Posted on March 20, 2010 at 1:36 pm

@Mariusica

Legal vorbind, partenerii vor fi protejati, indiferent de modul in care se va introduce taxa anuala.
Desigur va exista bataie de cap, asta este clar. Iar partenerii care au insistat din motive comerciale sa foloseasca sintagma domenii pe viata in contractele lor vor avea si mai mult scandal.

Totusi taxa anuala se va introduce gradual, domeniile inregistrate recent vor primii mentenanta gratuita cativa ani, cele inregistrate mai demult vor primii doar un an. Ori cum majoritatea domeniilor au fost inregistrate dupa 2006, pentru cei mai multi detinatori grija reinnoirii va fi peste 2-3 ani de la momentul introducerii taxei.

Catalin Posted on March 20, 2010 at 8:05 pm

@Mariusica
ATENTIE: “nedeterminat” nu inseamna “nelimitat” sau “pe viata” !
ROTLD a folosit intotdeauna termenul “nedeterminat” pe cand partenerii au introdus termeni ca “nelimitat” si “pe viata”.

Radu Boncea Posted on May 26, 2010 at 4:22 pm

2 luni mai tarziu,
http://dev.rotld.ro/rest-api
 

ENICA CRISTIAN Posted on July 17, 2010 at 2:34 am

Noroc FLAVIUS….AI INVATAT IN LIC 14 LA CLASA D-NEI PALIMARIU?

Reve Posted on August 2, 2010 at 5:55 pm

Mai draga,
Am urmarit polemica si nestiind nimic despre subiect trag urmatoarele concluzii:

Evident ca suntem in Romania

RoTLD are painea si cutitul si ca orice institutie excomunista nu poate sa accepte/inteleaga ca un client (hostway) nu accepta conditiile arbitrar impuse pe principiul mioritic : e firma, inseamna ca au bani, sa plateasca !

RoTLD nu pricepe, din aceeasi cauza, ca ei ar trebui sa fie in slujba romanilor aia mici si prostalai care prin Hostway sau altii vor .ro si care platesc pentru asta. Nu pricep de ce se pun contra in fel si chip tuturor registrarilor pana la urma si impun niste conditii aberante.

E chiar asa de greu de inteles ca pe masura ce creste .ro o duce si RoTLD mai bine? pai e greu pentru ca RoTLD are un singur angajat capabil, in rest sunt cu totii niste gunoaie (in sensul literar) ale IT-ului romanesc, sunt echivalenti cu invatatorii de sat in comparatie cu profesorii universitari.

E evident ca sunt de toata rusinea pentru ca arunca cu noroi in singura firma care a avut curajul sa se ia in piept cu ei. Fac apel la problemele juridice ale Hostway de parca are asta vreo legatura cu subiectul. Nu a mentionat nimeni de exemplu traseul fondurilor RoTLD. Ex Licitatia castigata de IBM de anul trecut cu caietul de sarcini modificat cu o zi inaintea expirarii termenului de depunere. Sau cum au plecat Stroe si Hrin in concediu de 6000 EUR ori proiectul de super computing unde ei vor sa gazduiasca gridul intrucat sunt “National contact point” dar in fapt nu au decat 1% DIN ECHIPAMENTE si niste rateuri de angajati care si daca stiau ceva erau insuficienti ca numar.

De parca ar avea toate astea vreo legatura cu subiectul : “Cum ne-o mai trage ICI astazi?”  institutie comunista cu jucarii noi.
Sincer, si o spun in cunostinta de cauza, cred ca 75% din angajatii ICI nu stiu macar despre ce e vorba cand vine vorba de jobul lor. Si da, un singur angajat e ok in tot RoTLD!!!!!!!

Sper sa se destepte si ceilalti si sa se ia in piept cu RoTLD iar pentru registrari sa se instaureze sistem de licenta care sa fie suspendata daca nu eu performanta.

Radu Boncea Posted on August 2, 2010 at 7:47 pm

@reve

Nu sunt de acord cu observatiile tale, cu exceptia primelor 2 propozitii, cea in care spui ca nu stii nimic despre subiect si a doua, evident, suntem in Romania.

O scurta observatie despre GRID, gasesc si logic si moral ca ICI sa detina gridul, investiind cel mai mult in aceasta idee, investind inca de acum multi ani cand nimeni nu dadea o ceapa degerata pe asa ceva, incluzand gridul romanesc in circuitul universitar european si balcanic, colaborand cu alte institute de cercetare romanesti si europene, toate astea cand absolut nimeni nu era dispus nici macar sa creada in grid, daramite sa si sustina financiar un grid.

Acum ca se aude tot mai des de cloud computing, grid computing, distribute computing, brusc s-au trezit tot felul de niznai sa-si dea cu parerea despre grid si ce ar trebuii facut cu el. Unde erau ei sau unde sunt ei cand se pune problema de investit bani in cercetarea grid? Nu au decat sa-si faca propriul grid, in nici un caz ICI nu va ceda echipamentele altcuiva…si nu este vorba de 1%, adica servere SUN in SGE nu gasesti in Romania pe toate drumurile.

Singurii in Romania care pot ridica pretentii sunt Institutul de Fizica Atomica si ROEDU, dar primii sunt beneficiari ai gridului, scopul lor fiind sa foloseasca gridul in scopuri practice, aplicate iar ROEDU il foloseste in scopuri educationale, fiind tot un beneficiar. Singurul care nu este beneficiar este ICI si are capacitatea de a-l dezvolta.

 

Acum ca m-ai facut curios, cine este persoana aia de la ROTLD, singurul angajat OK, ultimul mohican? Femeia de servici cumva?

 

Reve Posted on August 3, 2010 at 10:56 am

Evident ca esti din nou pe langa subiect (o spun cu tot respectul si fara sa incerc a fi tendentios doar ca o simpla observatie) si anume ideea de a servi utilizatorul de .ro.

De ce nu ai oare capacitatea sa gandesti in folosul celor care trebuie sa beneficieze de RoTLD si ICI in general?

Referitor la GRID stii bine ca nu a apartinut niciodata ICI ci a fost un copy paste de prost gust si jonglerie intre ministere … nasol, rusinica, pacat, urat.

Unde erau … ? nu stiu unde erau, eu eram la Pittsburg respectiv Amsterdam lucrand la proiectul care va fi finantat de UE (ca raspuns la finantare) si evident ca am facut alt grid.

ICI nu are capacitatea sa sustina acest proiect si nici n-o va avea intrucat nu are oameni (cam din 2005) ramanand cu solutii de mana a doua cu o pregatire si entuziasm cel mult mediocre care au acceptat aceasta solutie imorala.. de foame. La faza cu gridul ICI a ramas fara sa isi dea seama complet pe dinafara asteptand sa mai aibe parte de niste “licitatii”, niste excursii, laptopuri, stickuri, brelocuri, orice pica. Nu pun in discutie probitatea ta moarala si nici echiatatea actiunilor tale !!! nu la tine ma refer intrucat nu am inca dovezi despre asta. Eu nu discut decat despre competente. Ai dreptate nu e vorba de 1% ci probabil de mai putin. Investitiile proaste din trecut (licitatii multe si “interesante”) nu justifica o arhitectura statica.

Nu, nu femeia de servicu este ultimul mohican si nu cred ca ar fi cazul sa ne flatam singuri in raduboncea.ro  .

Faptul ca nu esti de acord cu afirmatiile mele nu ma surprinde deloc si o sa-l iau ca un compliment.

- – RoTLD=servicii, pentru cine ? pentru noi, pentru noi ca suntem cu .ro in buletin …

[…] a continuat intr-un mod mai mult sau mai putin public pe blogul lui Radu Boncea si a fost urmat de publicarea unui API REST care  permite hosterilor sa imbunatateasca procesul […]

Marius Posted on January 7, 2011 at 10:48 pm

Salut,
A trecut un an de la “marea lansare” de API.
In ce stadiu este?
Putem sa il folosim?
Mersi,

Radu Boncea Posted on January 8, 2011 at 10:00 am

“Marea lansare” s-a amanat. Este in proces de finalizare un nou API, care tine cont de anumite dorinte ale partenerilor de a respecta baza contractuala curenta (mentinerea rezervarilor) plus ca API-ul va fi de fapt un middleware care va permite REST+JSON/XML si EPP+Extensii si care este deschis tuturor contractelor (anuale, neanuale, confirmari ferme, rezervari).

Dan Posted on June 16, 2011 at 4:37 pm

Doresc sa fac publica nedreptatea care mi s-a facut de catre aceasta institutie, care se numeste „NATIONALA”.

Sunt victima unui transfer de proprietate fraudulos asupra unui domeniu .ro. Acum 4 zile am observat ca se incearca schimbarea parolei de administrare a domeniului pe ROTLD, am dat mail prin sectiunea ” Info-Contact” (deoarece nu imi aminteam alta adresa de email de la ei) ca nu doresc nicio modificare vis-a-vis de domeniul meu si nici transferul de proprietate. A doua zi am ramas fara domeniu. In jurul orei 16:00 ora Romaniei am sunat la numarul de contact +40-21-316.07.62 si le-am adus la cunostinta frauda. M-as fi prezentat personal la sediul lor, dar sunt plecat din tara de pe data de 29.09.2010. Mi s-a raspuns ca seful lor a parasit deja biroul si am fost indrumat sa trimit un mail cu o cerere semnata pe adresa facturi@rotld.ro, ceea ce am si facut in aceeasi seara la care am atasat copie CI, copie pasaport, copie pagina cu viza si stampila de iesire din tara pentru a le dovedi ca nu ma aflam in tara la momentul cand hotul s-a prezentat cu documentatia (in fals) pentru a prelua domeniul.Nimeni nu s-a gandit sa verifice daca identitatea sa corespundea cu cea de pe copia de buletin.Am primit urmatorul raspuns, la cererea mea de a stopa transferul fraudulos:

“Transferul domeniului ……………….ro a fost facut conform

regulilor de transfer afisate la http://www.rotld.ro, sectiunea „Domenii .ro”,

„Transfer drept de folosinta”, în data de 16.11.2010 Registrul National ROTLD

punându-vă la dispozitie toate actele în urma carora s-a modificat deţinatorul

acestui nume de domeniu .ro.

Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica nu este abilitat sa

se pronunte asupra autenticitatii unei semnaturi.Aspectul referitor la

autenticitatea respectivei semnaturi poate fi reglementat doar printr-o

plangere penala. Menţionăm faptul că ROTLD va pune în aplicare decizia unei

instanţe judecatoreşti ce face referire la dreptul de folosinta a domeniului

………….ro.

Cu stima,

ROTLD Support Team

Diana Petrescu”

Tin sa mentionez ca dupa 48 de ore nu am primit documentatia respectiva.

Doamna Diana Petrescu spune ca ROTLD nu este in masura sa verifice veridicitatea semnaturii de pe cererea de transfer. Dar oare ROTLD nu este in masura sa verifice macar daca cel ce se prezinta cu documentatia este cel caruia ii apartine fata de pe actul de identitate? Sa fie oare atat de dificil de a stabili identitatea celui care tine buletinul in mana (sau copia lui)?!

Avocatului meu i s-a comunicat personal si mie telefonic, ca hotul s-a prezentat personal cu documentatia, nu a trimis-o prin posta. Nu i s-a cerut imputernicire sau delegatie din partea titularului, a fost socotit ca fiind titularul.

Procesul probabil ca va dura o eternitate,pentru ca se va judeca in Romania, si pana primesc decizia judecatoreasca, domenuil meu se afla in folosinta hotului. Gasesc absurd faptul ca dupa ce au fost avertizati cu o zi inainte ca nu doresc niciun fel de schimbare asupra domeniului meu ( inclusiv transferul) , ca se incearca preluarea frauduloasa a acestuia , ei au facut modificarile si ca nu sunt dispusi nici macar sa investigheze aceasta frauda..Nu sunt interesati daca au facut sau nu o greseala, daca au actionat in detrimentul proprietarului, fiind partasi prin neglijenta sau cu buna stiinta la o faradelege.
Asa ca domnilor, incercati in continuare sa faceti o schimbare pentru constientizarea maselor.

Radu Boncea Posted on June 16, 2011 at 4:58 pm

Faceti plangere penala, vorbiti cu avocatul sa faca cerere catre ROTLD pentru a obtine datele persoanei pe numele careia s-a transferat si faceti plangere penala. Din ce imi spuneti dvoastra, persoana respectiva a avut acces la adresa de mail a dvoastra si a facut rost si de copii dupa actele personale sau ale firmei, deci este o persoana pe care mai mult ca sigur o cunoasteti.

Dan Posted on June 17, 2011 at 10:53 am

Am facut plangere penala, Infractorii s-au prezentat cu o copie CI ce-mi apartinea si cu o cerere semnata in fals, Daca domnisoara de la ROTLD ar fi aruncat o privire pe acea copie ar fi observat sa persoana din fata dansei nu este aceeasi cu cea din copia CI.
Nu am primit niciun mail de la ROTLD care sa faca referire la transfer prin care sa aprob sau in cazul meu sa dezaprob acest transfer.
Nu inteleg de ce trebuie sa ma judec eu cu cineva cand gresala este a celor de la ROTLD.

Radu Boncea Posted on June 17, 2011 at 11:36 am

Nu este nevoie de prezenta fizica a detinatorului, o alta persoana se poate prezenta. Se merge pe asumarea raspunderii. Acel individ s-a prezentat cu actele dvoastra, dar a lasat o copie si dupa propriul buletin. Sunt camere de vedere. Deci este usor de identificat. Desigur, putin ciudat totusi, sa deturnezi un domeniu asa, sa risti dosar penal atat de usor.

Pe email ati primit acordul de transfer pentru a-l semna. Individul are acces la adrea de email a dvoastra si probabil a sters emailul, v-as sfatui sa schimbati parola.

Dan Posted on June 17, 2011 at 11:48 am

E-mailul nu a fost compromis. Banuiesc implicarea cuiva din ROTLD in acest furt. Aici vorbesc de mita. Am aflat in posesia cui a intrat domeniul si banuiesc faptasul. Daca se confirma, aceasta persoana foloseste mita drept “modus operandus” frecvent. ROTLD nu mi-a furnizat nicio informatie referitoare la persoana care s-a prezentat si nici nu sunt cooperanti pentru a rezolva acest transfer fraudulos. Precizez ca am trimis e-mailuri catre toata conducerea ICI si ROTLD. Raspunsul lor a fost ca se vor conforma unui ordin judecatoresc. Urmatorul pas e sa dau in judecata ROTLD pentru lipsa de profesionalism si implicare in aceasta frauda. Nu hotul a facut transferul, ROTLD a luat decizia de a ma deposeda de domeniu.

Radu Boncea Posted on June 17, 2011 at 12:04 pm

@dan faci acuzatii total aiurea si iresponsabile. Ti-am zis, ai adresa de mail compromisa si persoana a avut acces si la datele tale personale, inclusiv copii ale actelor de identificare. Faci plangere penala si se rezolva. Individul s-a prezentat la ICI, exista camere de supraveghere si copie dupa buletinul lui. In plus este o persoana pe care o cunosti bine, stii deja cine a facut. 

Acum nu vreu sa te acuz pe tine, dar exista si cazuri (majoritatea)  in care detinatorul face transferul si dupa aia se razgandeste (multi vor sa dea teapa astfel) si vin si spun ca erau plecati din tara, ca nu au primit nimic pe mail, etc.

Acum o intrebare, cat de idiot trebuie sa fie individul ala sa faca uz de fals si fals in declaratii, sa se prezinte personal intr-o incinta monitorizata video, sa lase buletinul la poarta si sa plateasca cash la casierie?

Dan Posted on June 17, 2011 at 12:15 pm

Este bine sa stim cu totii ca avem dreptul la opinie si liber arbitru. Intre mine si societatea care se afla momentan in posesia domeniului nu exista un contract de vanzare-cumparare. Iar fraudele pe care le comit altii nu ma privesc decat daca ma afecteaza, nu vad de ce ai adus vorba, e off-topic in cazul de fata. Stiu cu siguranta ce s-a intamplat si EU sunt victima in povestea asta. Daca acest forum este pro ROTLD atunci am facut o greseala postand. Daca sunteti impartiali, atunci vor ramane comentariile mele si totul e OK.

Dan Posted on June 17, 2011 at 12:17 pm

Este bine sa stim cu totii ca avem dreptul la opinie si liber arbitru. Intre mine si societatea care se afla momentan in posesia domeniului nu exista un contract de vanzare-cumparare. Iar fraudele pe care le comit altii nu ma privesc decat daca ma afecteaza, nu vad de ce ai adus vorba, e off-topic in cazul de fata. Stiu cu siguranta ce s-a intamplat si EU sunt victima in povestea asta. Nu voi inceta sa acuz pana nu mi se va face dreptate ! Si o voi face prin toate mijloacele care imi stau la dispozitie. Iti multumesc pentru spatiul pe care l-ai acordat acestei probleme. Daca acest forum este pro ROTLD atunci am facut o greseala postand. Daca sunteti impartiali, atunci vor ramane comentariile mele si totul e OK.

Radu Boncea Posted on June 17, 2011 at 12:40 pm

@Dan poti totusi da mai multe detalii? Zici ca de fapt o firma ti-a deturnat domeniul…este cumva o firma de hosting? Este domeniu anual?
Firma ar trebuii s-o stii ca apare in whois. Nu este un blog pro-rotld, maxim 5-6 articole am pe tema asta, mai putin decat altii care nu lucreaza la Rotld, dar cazul tau este foarte ciudat, adica cineva care iti fura domeniul si isi dezvaluie identitatea este un lucru ciudat, nu crezi?

Radu Boncea Posted on June 17, 2011 at 7:20 pm

@dan stii, m-ai facut atat de curios incat am investigat un pic problema ta. Ca fapt divers, Rotld chiar pastreaza loguri pe ani si ani de zile. De acum 4 zile, o saptaman, o luna nu am gasit nimic. 
Am gasit de acum 7-8 luni, si nu pentru un domeniu ci pentru 4, care apar cu “litigiu, se astepta pronuntare” si care sunt blocate. Nu stiu cum si in ce conditii, sau de ce te-ai certat cu asociatii sau daca ai litigiu pe o marca inregistrata, dar acele 4 domenii sunt domeniul de acum 4 zile sau, din nou, aceleasi persoane de acum 8 luni ti-au luat un nou domeniu?

Post a Comment