Ce-i lipseste hostingului mioritic

1. Modelul “Pay As You Go”. Nici un hoster de la noi nu ofera acest model. PAYGO-ul in hosting inseamna ca platesti resursele strict consumate. In loc de modelul clasic, in care periodic platesti o suma fixa si ti se ofera resurse limitate prin contract, PAYGO-ul iti permite sa platesti lunar traficul, procesarea si storage-ul folosit, contorozitate in mod tarifar.

2. Posibilitatea de a-ti alege serviciile si de a le adapta nevoilor tale. Exemplu: am nevoie de web hosting, dar nu am nevoie de mail hosting. Poate imi tin MX-ul la Google Apps. La noi toti iti baga pe gat si serviciul de mail, desi tu poate nu il vei folosi. Iar la adaptare, degeaba imi dai 1GB storage si 20G trafic, eu vreau sa aleg 500MB storage cu 40GB trafic. Dar cum nu se poate, mereu trebuie sa alegi varianta maximala, dezavantajoasa in majoritatea cazurilor.

Daca PAYGO-ul este ceva mai complicat de implementat (desi pana la urma exista aplicatii comerciale care fac asta), ideea #2 nu este ceva greu. La nivel mondial, tendinta este spre PAYGO si ala este de fapt viitorul, cloud computing-ul si distribuirea serviciilor, deci implicit plata resurselor in mod tarifar.

4 Responses to “Ce-i lipseste hostingului mioritic”
Miki Posted on March 22, 2010 at 12:24 am

Incerc sa-ti raspund pe rand la problemele puse de tine.

1. Exista posibilitatea, in softurile de hosting de a tarifa ceea ce se depaseste cu pret per MB de spatiu si GB de trafic. Adica, daca tu ai un 1000 spatiu si 20.000 trafic la un pret lunar de baza, ceea ce depasesti platesti.

Problema ar fi aici, ca se poate intampla sa fie clienti care sa nu inteleaga si evident sa nu plateasca si ramai cu buza umflata. Asa, cel mai bine, face upgrade la urmatorul pachet si ai rezolvat situatia.

2. Exista si la noi, la unele companii posibilitatea sa-ti configurezi propriul pachet de gazduire, la care cred ca se poate aplica si ceea ce am spus mai sus.

Iti poti tine DNS-ul undeva free si iti alegi singur providerul de www si de MX.

Crezi ca ar scadea mult pretul pachetului daca hoster-ul ar oferi doar WWW? NU. Componenta cea mai scumpa dintr-un pachet de hosting, din cate stiu, este traficul si nicidecum +serviciile de MX.

Radu Boncea Posted on March 22, 2010 at 9:24 am

@Miki

1. Depasirea spatiului rezervat sau al traficului nu este ceea ce vroiam eu sa zic. De exemplu: am cateva aplicatii hostate in Suedia la un PAYGO. Fiecare aplicatie este un virtual host, separat de restul. Totusi resursele sunt comune si gestionabile dintr-un singur cont. Platesc in avans o constituire de depozit de unde PAYGO-ul isi ia lunar suma facturata si, desigur, trebuie sa ma asigur ca intotdeauna depozitul are suficienti bani. Sunt luni cand traficul este slabut si nu am nici multe unitati de procesare folosite si mi se factureaza cativa euro. In alte luni am avut si pana la 100EUR. Sistemul se aseamana cu Google App Engine.

In Romania, ce-i drept, nu-i vad inca utilitatea comerciala, se merge pe criteriul ca daca vrei sa scalezi atunci iti colochezi propriile servere si angajezi admini.

Totusi un PAYGO strict legat de storage si trafic ar prinde. Iar la trafic ar prinde si mai bine daca ar fi tarife separate pentru peering si internet, la urma urmei hosterul, pentru retelele din peering poate ca nu plateste nimic sau plateste mult mai putin. La ce bun ar fi separarea: sa zicem ca am un server intr-un datacenter din Bucuresti si unul in Cluj, cele doua datacentere au provideri legati direct. Aplicatia mea de pe serverul din Cluj, sa zicem, indexeaza poze, face resizing si face upload pe serverul din Bucuresti, implicit am trafic mare, dar am trafic mare prin peering. Am pretentia de la cele doua datacentere sa-mi factureze traficul pe costurile de peering. Ce-i drept, daca eu detin cele doua servere colocate pot face acest lucru. Daca inlocuiesti insa cele doua servere cu niste simple conturi de web hosting pe serverele detinute de un hoster, hoster-ul nu imi permite tarifarea separarea tarifului. Asta-i dilema.

 

2. Nu am intalnit insa partea cu sa-mi adaug ce trafic vreau si ce storage vreau.

Mihai Posted on March 22, 2010 at 10:23 pm

Pai ce ma, te crezi pe amazon ? :)

Radu Boncea Posted on March 22, 2010 at 11:04 pm

Amazon? nici nu visez sa am pretentii la asa ceva. Doar ca extern, tendinta recenta este ca si webhostingul sa fie gandit ca un serviciu de cloud computing, sau cum au inceput sa-i zica, cloud hosting.  Insa nici asta nu visez inca. Doar plateste cat consumi, ma mir ca asta nu a prins la noi.

Post a Comment