1 milion de romani pe Facebook si povestea unui om care face cat 10.000

refresh.ro ne da aceasta cifra, 1 milion de romani au conturi de facebook. Cu cifra nu as avea nici o obiectie, totusi ma intreb cati romani sunt de fapt in spatele acelei cifre.

Ipotetic vorbind…

Am un amic, student, care mi-a aratat o chestie cool, cum administreaza el peste 10.000 de conturi de facebook, vorba vine, detinute de romani, si cum inregistreaza zeci si sute de noi conturi saptamanal. Dap, este vorba despre niste boti sau cum le zice el FBoti. Nu foloseste munca manuala si nici API-ul facebook, ci si-a creat propriul sistem si librarii, facand reverse engineering la site-ul facebook (ceva de genu’) pentru a mima comportamentul unui vizitator uman si a-si mentine un low profile.

Eu: Dar care-i treaba? Merita osteneala? Probabil ti-a luat luni de zile.

El: Se pot face bani, nu multi, dar de seminte si cola sunt suficienti. In plus este o provocare si te gadila intelectual sa comanzi o armata de boti. Si mi-a luat ani, am inceput acum 3 ani, incetisor si in permanenta mi-am adaptat botii la schimbarile facute de facebook. I-am invatat sa para oameni. Cea mai mare provocare insa este infrastructura. Iti trebuie infrastructura ca sa distribui atatia boti pe facebook. Iti trebuie proxy-uri iar accesul la proxy-uri de calitate este o provocare…incepi sa cunosti persoane, sa folosesti mirc-ul. Iti trebuie o platforma…am devenit expert pe Google App Engine si ndj.in.

Eu: Si ce anume fac botii tai? Si cine plateste?

El: Pai sa zicem ca o persoana sau firma are o cauza, un anunt sau ceva important de comunicat. Isi face o pagina pe facebook, dar nu are fani. Aici pot interveni eu…in decurs de cateva zile omul poate avea mii de fani. Fanii mei. Un numar suficient de fani vor aduce cateva cuvinte laudative. Alti fani vor fi critici, dar critici intr-un mod aberant care de fapt pun intr-o lumina favorabila pagina respectiva. Pe facebook se verifica efectul de turma. Cateva shout-uri si incep dupa aia sa curga adevaratii fani. Asta ar fi sa zicem afacerea de baza.

Eu: hi5 ai incercat? Twitter?

El: da, acolo am avut si mai multi boti, dar erau o gluma, o gramada de gagici in calduri. Mi-au prins insa bine ca pe baza lor mi-am generat o adevarata baza de date cu nume si poze de profil, inclusiv cu cuvinte de scris pe pagina de profil. Twitter nu inca…nu prea merge pe twitter decat spam-ul ordinar. Pe twitter ar fi un carnagiu, probabil toti botii mei ar fi exterminati.

Si sunt mai multi care fac exact ca amicul imaginar de mai sus. Deci…cati romani sunt pe facebook.


11 Responses to “1 milion de romani pe Facebook si povestea unui om care face cat 10.000”

[…] This post was mentioned on Twitter by Andrei Savu and Ștefan Rusu, Andrei Boar. Andrei Boar said: RT @andreisavu: 1 milion de romani pe Facebook si povestea unui om care face cat 10.000 http://ff.im/-ibljW […]

WB Posted on April 4, 2010 at 6:15 am

Asa, deci baiatu’ face spam “social”. Oricati bani face, tot gunoi ramane. Las’ pe altii cu munca (Facebook) ca vin baietii destepti sa-si bata joc de ea. Toata afacerea asta cu botii contravine clar user agreementului si Facebook-ului, si GApp Engine si ndj.in, da’ bine ca e el destept.
Pacat ca a ales sa se balaceasca in mediocritate …
 

Radu Boncea Posted on April 4, 2010 at 11:47 pm

Tehnic vorbind, nu este SPAM. Este un campaign and brand awareness…se aseamana cu o reclama la televizor. Intr-o reclama totul este fake, cu toate astea reclamele exista si sunt consumate.
Desigur, cum ai zis si tu, toata treaba contravine regulilor de utilizare impuse de facebook.
Ai fi insa poate surprins ca treaba cu botii este practicata de foarte multi, inclusiv de partenerii facebook. Farmville avea un milion de utilizatori la nici o saptamana de la lansare. Jumate din utilizatori erau boti creati special de compania partenera ca sa creeze o anumita atmosfera de “vai ce joc”.
Inclusiv Facebook, la inceputuri, a creat o gramada de conturi fake pentru a da impresia de retea unde ai ce face si cu cine interactiona.

vlad gidea Posted on April 7, 2010 at 4:49 pm

Se vorbeste prea usor de SPAM. Probabil multi nu inteleg exact ce inseamna si automat arunca cu termenul cand intampina ceva mai neortodox. O idee foarte misto a avut tipul asta, daca te iei dupa turma iti meriti soarta :D

mihai Posted on April 14, 2010 at 8:39 pm

cum se numeste amicul ?
are si o adresa de mail ?

Radu Boncea Posted on April 14, 2010 at 10:43 pm

@mihai nu se pun asemenea intrebari

Bogdan Nemirschi Posted on April 24, 2010 at 1:34 am

Cred ca ar fi mai inteligent sa-si dezvolte propriile aplicatii facebook si sa le promoze astfel. Din cate inteleg eu, el contecteaza administratorii aplicatiilor si le propune sa folosesca serviciul lui. Intrebarea e urmatoarea: Merge pana in Germania sa-si ia 50 de euro in plic?

banditu Posted on July 7, 2010 at 9:40 pm

este imposibil cea ce a facut deoarece cunm se tinea cu ataea pagini deschise si mai multe chesti chestia este imposibila.::: fiti seriosi oameni buni de unde avea pentru fiecare poze referitor la fani sau …………mai ganditiva si voi…:::;;;

Adrian Posted on June 4, 2011 at 10:07 am

mda.. pentru cei ce stiu FFAP…, blaster. sunt mai multe nu bulshit romanesc

Breviar #6 | Soacra .eu Posted on June 6, 2011 at 10:54 pm

[…] 5) Cum se deruleaza campanii pe Facebook, Like-uri Fraudate si aplte prostii… […]

Sequoia Posted on July 3, 2011 at 9:25 pm

All of my questions stleted—thanks!

Post a Comment