Coding for food

Programatorii sunt scutiti de impozitul unic pe venit de 16%. De ce? Un raspuns ni-l poate oferi cel mai inflacarat sustinator al acestei masuri, Varujan Pambuccian.

Rezumand insa, domnia sa ne spune ca scutirea de la plata impozitului ajuta companiile de software autohtone sa fie mai competitive in fata unor tari precum India, China si Rusia. Incurajeaza companiile straine de profil sa-si deschida centre de dezvoltare in Romania. Si ajuta si programatorii. Si poate poate programatorii romani se vor intoarce inapoi in tara.

Motivele astea nu sunt insa motive reale, la urma urmei daca ar fi sa ne luam doar dupa aceste motive ar trebuii sa scutim de la plata impozitelor pe absolut toata lumea, persoane si firme laolalta din toate domeniile economice. Am fi mai competitivi, nu? Am fi mai bogati nu?

Ei bine nu…In primul rand cele 16% nu se duc in buzunarul programatorilor ci in buzunarul firmelor, care firme nu sunt firme de dezvoltare ci firme de outsourcing unde valoarea adaugata este mica, iar banii rezultati in cea mai mare parte nici macar nu raman in tara.

Subventia de 16% (ca asta este de fapt), care este destul de mare, imbogateste doar anumite companii si incurajeaza “programarea pe mancare” si nu aduce nici un beneficiu real economiei, cel putin nu pe masura subventiei.

Daca maine s-ar renunta la scutirea impozitului pe venit, fiti convinsi ca, companiile serioase nu or sa scada salariile, nu o sa plece din Romania. Nu vad un Softwin unde costul fortei de munca este foarte mic in comparatie cu valoare produsa, care este de ordinul milioanelor, sa scada salariile sau sa concedieze…cele 16% sunt bani de seminte.
Inclusiv outsourcing-ul o sa mearga la fel in continuare. Un exemplu: Oracle nu dezvolta in Romania, dar face “outsourcing” la suportul tehnic. Oracle plateste cele 16%. Si vor inclusiv sa dezvolte in Romania, indiferent de subventia statului.

In schimb cele 16% ar aduce cateva zeci de milioane de lei la buget.

6 Responses to “Coding for food”
SaltwaterC Posted on June 13, 2010 at 5:46 pm

Rahat. Nu orice programator este scutit de cei 16%. Unii sunt mai egali decât alții.

Radu Boncea Posted on June 13, 2010 at 9:38 pm

Adevarat, domeniul de activitate al firmei trebuie sa fie dezvoltarea software…parca.  Legea este facuta cu un scop clar, incurajarea firmelor care dezvolta in outsourcing, in nici un caz pentru incurajarea programatorilor sau incurajarea industriei IT in ansamblul ei.

[…] This post was mentioned on Twitter by Mircea Popescu, ciprian. ciprian said: RT @Mircea_Popescu: Se da un articol scris de mine in mai http://t6y.us/ri si acelasi rescris de @raduboncea ieri http://t6y.us/rj Bietu … […]

Adi Posted on June 15, 2010 at 1:32 am

Radu, simt nevoia stringenta sa replic aici. Ok, recunosc sunt subiectiv fiind afectat direct insa o sa incerc sa aduc argumente obiective.
Sunt in total 16.000 de programatori ce beneficiaza de scutirea asta in toata tara (nota bene in industria IT activeaza in jur de 100.000 insa nu toti se incadreaza in conditiile stipulate). Vorbim deci de incurajarea productiei nu a comertului in IT.  Statul castiga deja 65% (din partea angajatorului) + 17% (din partea angajatului), procente dintr-un salariu brut mare comparativ cu media pe economie. Deci pentru stat e o afacere buna, nu e paradis fiscal si nu e subventionare atata vreme cat statul castiga. Si da, acea scutire de 16% face diferenta intre a avea 16000 de programatori, cifra in crestere  si a avea 10.000 in scadere. Oare atunci in valoare absoluta statul ar castiga cu impozitarea de 16%?
Si nu, Oracle nu plateste 16% pentru cei ce incadreaza in categoria de mai sus si nu face doar suport tehnic, face si consultanta in EMEA si intr-adevar dezvoltare raw mai putin (deci fiecare banut din cei 100% salariu brut + 65% impozit angajator vine exclusiv din afara). Similar HP, IBM etc.
Tind sa iti dau dreptate cu producatorii autohtoni de sw si pentru ei as restrage conditiile si mai mult si anume sa faca dovada ca intr-o anumita limita impusa productia lor are destinatie externa si nu interna la pretenul din guvern care s-a gandit el ca in administratia ministerului X are fi castigator(win) soft-ul de la compania x. In cazul asta sunt de acord ca se plimba doar bani dintr-o punga in alta insa daca vorbim exclusiv de atragere de $$ atunci facilitatea fiscala e una bine venita.
 

Radu Boncea Posted on June 15, 2010 at 10:07 am

@Adi

Cum am spus si pe blogul lui Pambuccian, nu neg beneficiile indirecte aduse de scutirea impozitului pe profit si pe venitul programatorilor, dar pun sub semnul intrebarii eficienta sa in ceea ce priveste cresterea competivitatii Romaniei. Si cand spun eficienta, ma refer la faptul ca toate aceste derogari de la plata impozitelor, cumulate, inseamna zeci de milioane de euro si daca statul ar fi incasat direct acesti bani nu ar fi putut face ceva mai eficient pentru cresterea atractivitatii Romaniei.

Masura asta de scutire de impozite, desi cea mai simpla de pus in practica, nu este si cea mai eficienta. In primul rand intreaga strategie pleaca de la premisa ca miezul dezvoltarii domeniului IT sta in programatori si fabricile de software, ceea ce este fals. Chiar si daca ar fi fost asa, nu putem spune ca s-au deschis foarte multe fabrici de software in Romania, nu mai multe decat la vecinii nostri care nu au reduceri de taxe. In al doilea rand cresterea domeniului IT nu este sanatoasa, este atras doar segmentul periferic si low-cost al IT-ului si ce-o sa se intample cand se vor reintroduce impozitele? Toate fabricile de software si toate externalizarile IT o sa dispara peste noapte (acelea care mizau totul pe scutiri), aceste fabrici  fiind foarte adaptabile.

Acum o luna am fost la RIPE60 care s-a tinut in Praga. Este al doilea eveniment RIPE in decurs de 2 ani care se tine in Praga. Cehia a devenit un punct rosu pe harta IT-lui la nivel mondial. La evenimentele astea tara gazda (firme, institutii, agentii) isi prezinta planurile, strategiile, realizarile.

Cehia a atras companii grele in domeniu, Google, Apple, Dell, Microsoft si nu pe segmentul low-cost sau suport tehnic, ci pe cercetare-dezvoltare si infrastructura. Cehia nu are scutiri de impozite, ba chiar impozitele sunt mai mari decat in Romania.

Cum au reusit cehii? Printr-un efort concentrat al institutelor de cercetare in domeniu pe de-o parte si a autoritatilor locale si centrale de cealalta parte, Cehia a stiut sa profite de locatia sa, aproape de Germania, de Austria si Polonia si au investit in infrastructura (fibra de banda larga, peering cu toti vecinii si vecinii vecinilor) astfel ca topologic Cehia a ajuns sa fie vecina si cu tarile nordice, tarile baltice, Olanda, Franta, Italia. Costurile de transport a datelor sunt printre cele mai mici din Europa, iar punctele de internet exchange au o capacitate foarte mare de transport.  Inclusiv ISP-isti romani intentioneaza sa se lege la IXP-urile cehe.
Autoritatile locale cehe au facilitat dezvoltarea parcurilor tehnologice, au cumparat terenuri, le-au parcelat, au tras apa, canalizare si fibra.

Google are in vizor inclusiv constructia unui mare datacenter in Praga. La fel Dell.

In privinta Romaniei, si noi avem avantajele noastre. Geografic suntem pozitionati strategic, suntem poarta catre Asia. Daca ne-am consolida topologic beneficiile nu ar intarzia sa apara. Avem forta de munca, nu ieftina, ci de calitate, iar lucrul asta conteaza cel mai mult. In IT se produce valoare mare, iar costurile cu forta de munca nu inseamna nimic pe langa aceasta valoare.

Deci consider ca masurile noastre, cum sunt ele in prezent, nu ne pun in competitivitate decat cu India si China pe segmentul low-cost. Dar pana si in aceste tari se construiesc centre de date mari, la noi nu.

Si Adi, si eu as putea fi subiectiv, beneficiez de acea reducere.

Andrei Rinea Posted on June 15, 2011 at 10:50 pm

Noua firma ne-a dat mai mult de jumatate din cei 16% noua..

Post a Comment