Mihai Eminescu si teoria relativitatii

La steaua care-a rasarit
E-o cale-atat de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins in drum
In departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit

Multi ar zice ca Mihai Eminescu a intuit principiile relativitatii cand Albert Einstein de abia invata sa mearga in doua picioare. Ignoranta are o scuza, dar nu pentru toti, nu pentru un profesor care preda fizica cuantica.
Degeaba imi arunci fermioni, bosoni si cele 4 forte fundamentale, cand aud ca pentru tine cel mai mare vizionar este Mihai Eminescu si ca el este primul care si-a dat seama ca viteza luminii este finita, mai ca pun la indoiala intreaga fizica.

Da, Mihai Eminescu stia de viteza luminii si stia ca este si finita, ca de altfel toti cei contemporani cu el si care aveau tangenta cu astronomia si fizica. Marea calitate a lui Eminescu a fost ca-i placea astronomia.
Albert Einstein nu a zis ca viteza luminii este finita, ci a zis ca viteza luminii in vid este aceeasi pentru toti observatorii indiferent de miscarea relativa a acestora (adica, viteza luminii este viteza maxima absoluta si chiar daca un observator care circula cu viteza luminii si arunca o minge in directia in care merge, acea minge va avea tot viteza luminii si nu viteza luminii plus viteza cu care a fost aruncata mingea ca in fizica clasica).

Ca lumina are o viteza X s-a demonstrat in 1676 de catre Ole Omer prin masuratori cantitative si observatii. Omer nu numai ca a demonstrat ca viteza luminii este finita dar a si estimat-o, ce-i drept cu o deviatie mare fata de valoarea pe care o cunoastem, dar altii care i-au urmat au corectat gradual ceea ce s-a numit aberatia luminii.

Dar chiar si inainte de Omer, cu mult inainte, cei care observau cerul si-au dat seama de aberatia luminii si au intuit ca lumina nu se propaga instant, si chiar cu mii de ani inainte in Sumerul antic se cantau strofe despre stele si stralucirea lor care a disparut dar noi inca vedem stelele pe cer.

Asa ca Mihai Eminescu nu a fost un vizionar, dar faptul ca in epoca sa stia doar ce cunoasteau cei mai cititi, este ceva.

6 Responses to “Mihai Eminescu si teoria relativitatii”
Einstein Posted on July 24, 2010 at 4:45 pm

Ai distorsionat ce-am zis, cum vine aia ca observatorul merge cu viteza luminii si mai arunca si cu o minge ca ar insemna ca are energie infinita E=mc2….duhhh?!

Radu Boncea Posted on July 24, 2010 at 4:50 pm

Eistein, ia loc in banc, nota 2!

PeCeResoare Posted on January 15, 2013 at 8:13 pm

@ Radu Boncea => pt. corecta informare: Principiul relativitatii a fost tratat inca de la 1632 de catre Galilei. 
Teoria relativitatii – de la Lorentz-Einstein citire  – zice ca de fapt sunt doua teorii: una restransa 1906 (speciala) si una generala 1916 si, asa cum se exprima Einstein, sunt teorii descoperite empiric !  
Ambele conclud ca masuratorile unor marimi ca timp, spatiu, distanta, etc. sunt diferite functie de viteza observatorilor. In particular, spatiul si timpul se pot dilata. 
Marimile SPATIU si TIMP (SPATIUTIMP) trebuie considerate impreuna si in directa relatie una cu cealalta.  
Viteza luminii este aceeasi pentru toti observatorii.  
Daca citeai cu atentie “La steaua” si “Luceafarul” observai, fara prea mult efort, ca Eminescu chiar asta a facut – a analizat ceea ce Einstein urma sa defineasca in teoria relativitatii + a introdus evaluarea vitezei luminii in “ani lumina” . Eminescu nu a fost un vizionar pentru simplu fapt ca el stia ce avea sa fie publicat in sept. 2012 – imaginea obtinuta de telescopul Hubble, denumita codificat Hubble Ultra-Deep Field (HUDF) si care prezinta galaxii asa cum aratau ele acum 13,2 miliarde de ani. … “Iar raza ei abia acum , Luci vederii noastre,” aviz tuturor amatorilor ! inainte sa se pronunte prost informati – sa se informeze!

PeCeResoare Posted on January 15, 2013 at 8:26 pm

PS – si vezi ca p’ala cu viteza luminii il chema Ole Romer !!! (ai fost in greseala de trei ori ” Omer ” ) asta apropos de ignoranta. 

Radu Boncea Posted on January 15, 2013 at 8:33 pm

Si portocala este portocalie

PeCeResoare Posted on January 15, 2013 at 9:02 pm

si amatorul nu este niciodata profesionist, haidi pa

Post a Comment