Nu este stea

Putin inainte de miezul noptii, cand este luna plina si cerul fara urma de nori, perfect senin, o sa observati ceva ciudat: nu exista stele, poate cu exceptia uneia singure.
Ei bine, nu este o stea si nu este nici Luceafarul sau planeta Marte. Deci ghici ghicitoare ce-i?

Sa vedem…In primul rand de ce nu se vad stelele, galaxia?
Luna plina inseamna ca Pamantul se afla intre Soare si Luna, Luna fiind plasata spre partea intunecata a Pamantului la un unghi suficient de mare ca intreaga sa suprafata sa reflecte lumina soarelui. In aceste conditii, lumina reflectata de Luna este suficient de puternica pentru a estompa lumina tuturor obiectelor care se afla dincolo de Luna (nu se poate vedea Jupiter, Uranus si nici o stea din univers). Lumina lunii este ca lumina unei lanterne care ti se pune in ochi…nu vezi nimic din ce este in spatele lanternei.
Dar poti vedea orice obiect suficient de mare care se interpune intre tine si lanterna. Deci acea stea, nu este o stea, este un obiect plasat intre Luna si Pamant, un obiect “man made”.

Bun, dar de ce este luminos atata timp cat obiectul se afla in umbra Pamantului si deci nu poate reflecta lumina Soarelui?
Obiectul reflecta de fapt lumina Lunii, schimbati Soarele cu Luna, si Luna cu obiectul nostru si puneti obiectul in unghiul perfect pentru o maxima reflectie (directia est).

Si ce ar putea fi atat de mare?
Singurul obiect intre Luna si Pamant, care are o orbita in jurul Pamantului suficient de joasa pentru a “parea” mare este Statia Spatiala Internationala (peste 100m latime pe o orbita la apogeu de 360km).

Deci, pe luna plina, cer perfect senin, pe la miezul noptii, in directia est, in cazul Romaniei exista cateva zile pe an cand puteti observa cu ochiul liber ISS pe cer, iar cu un binoclu puteti observa chiar si detaliile.

One Response to “Nu este stea”
Modern Posted on August 23, 2011 at 11:39 pm

Interesant articol…

Post a Comment