Restrepo

Un documentar National Geographic, ce ruleaza si la noi si care merita vazut. Este povestea unui pluton, format initial din 15 soldati care primesc misiunea de a pune bazele unui avanpost in cea periculoasa regiune din Afganistan, Valea Korangal. Avanpostul sau mai exact cuibul de mitraliere va primi numele Restrepo in memoria unuia din soldati ucisi chiar in primele zile.

Filmarile s-au derulat pe o perioada de un an. Actiunea se concentreaza pe activitatea de zi cu zi a plutonului 2, o activitate care devine in timp banala: se da trezirea si pana noaptea se tin lupte. In scurtele pauze de lupta, se sapa transee. A iesi din cotidian insemna executarea de raiduri in cautarea talibanilor, fiecare iesire insemna insa o ambuscada.

Desigur, Restrepo nu era singurul avanpost din Valea Korangal. Baza principala se afla la 700 de metri, dar la fel de bine putea fi in alta tara, cei 700 de metri fiind practic distanta pe verticala.

In 2010, din cauza pierderilor in vieti omenesti si lipsei unui progres sesizabil, armata SUA se retrage complet din Korangal.

si o zi obisnuita in Restrepo
One Response to “Restrepo”
kiron Posted on February 9, 2011 at 6:52 am

Post a Comment